Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), περιγράφει την παχυσαρκία ως το σημαντικότερο παγκόσμιο χρόνιο πρόβλημα υγείας στους ενήλικες. Βάσει δεδομένων του ΠΟΥ από το 2015, η παχυσαρκία στους Ευρωπαίους ενήλικες (ΔΜΣ ≥30) ήταν 21,5% στους άνδρες και 24,5% στις γυναίκες.

Στην Ελλάδα, στον ενήλικο πληθυσμό, το 65,8% των ανδρών και το 55,2% των γυναικών είναι υπέρβαροι (υπέρβαροι ΔΜΣ ≥25 kg/m²), ενώ το 21,9% των ανδρών και το 23,8% των γυναικών είναι παχύσαρκοι (παχύσαρκοι ΔΜΣ≥30 kg/m²).

O Δρ Γεώργιος Πανοτόπουλος MD PhD, Παθολόγος – Διατροφολόγος, Διεθνής Ειδικός στην Παχυσαρκία (SCOPE Obesity International Fellow), Αντιπρόεδρος ΕΠΑΜΕΔΙ, επιστημονικός εισηγητής σε συνέντευξη Τύπου, που με πρωτοβουλία της Valeant/PharmaSwiss Ελλάδας, Κύπρου & Μάλτας δήλωσε: «Η παχυσαρκία σήμερα (Παγκόσμια Εταιρεία Παχυσαρκίας, Μάιος 2017) θεωρείται οριστικά μία χρόνια, εξελισσόμενη και υποτροπιάζουσα νόσος. Τα αίτια της δεν είναι απλώς το αυξημένο φαγητό και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, αλλά γενετικοί, φυσιολογικοί, συμπεριφορικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Η παχυσαρκία επηρεάζει την σωματική και ψυχική υγεία και την ποιότητα της ζωής του ατόμου και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, που οδηγούν σε πρόωρο θάνατο. Ο κίνδυνος της συνοδού νοσηρότητας αφορά και τους υπέρβαρους (ΒΜΙ > 27kg/m2) και τους παχύσαρκους (ΒΜΙ >30 kg/m2) ασθενείς, ενώ και η θνητότητα αυξάνεται στους παχύσαρκους και ιδιαίτερα στα άτομα με πολύ σοβαρή η νοσογόνο παχυσαρκία. Η παχυσαρκία συνδέεται με αυξημένη επίπτωση καρδιαγγειακής νόσου, υπέρτασης, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, αναπνευστικών προβλημάτων, χολολιθίασης, ορμονικών διαταραχών και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Ταυτόχρονα, η παχυσαρκία συνεπάγεται έναν αριθμό ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων.  Ενώ είναι νόσος, για ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας μας  τα άτομα με παχυσαρκία θεωρούνται αποκλειστικά υπεύθυνα για το πρόβλημα, αδύναμοι χαρακτήρες, οκνηροί και  κοιλιόδουλοι, άσχημοι και καθόλου ελκυστικοί, με αποτέλεσμα οι σοβαρά παχύσαρκοι να εμφανίζουν άγχος, κατάθλιψη, ενοχή και απόρριψη.

Η βάση της θεραπείας της παχυσαρκίας είναι η αλλαγή του τρόπου ζωής, με ποσοτικές και ποιοτικές αλλαγές στην πρόσληψη τροφής, αυξημένη σωματική δραστηριότητα και ψυχολογική στήριξη από το οικογενειακό περιβάλλον και τον θεράποντα γιατρό. Η ύπαρξη κινήτρου είναι καθοριστική για την επιτυχία της θεραπείας, η οποία συχνά είναι δύσκολη και μακροχρόνια.

Για την αποτελεσματική απώλεια και διατήρηση του βάρους, απαιτείται συχνά και πρόσθετη υποστήριξη με φαρμακοθεραπεία η οποία  αυξάνει την απώλεια του βάρους, μειώνει τις επιπλοκές και διευκολύνει την αλλαγή του τρόπου ζωής».  

Καινοτόμος συνδυασμός υδροχλωρικής ναλτρεξόνης/ υδροχλωρικής βουπροπιόνης

Ο ακριβής τρόπος δράσης του νέου σκευάσματος δεν είναι πλήρως γνωστός, αλλά οι δύο δραστικές του ουσίες, η ναλτρεξόνη και η βουπροπιόνη δρουν στα τμήματα του εγκεφάλου που ελέγχουν την πρόσληψη τροφής και το ενεργειακό ισοζύγιο, ενώ παράλληλα περιορίζουν τη δραστηριότητα του τμήματος του εγκεφάλου που ελέγχει την απόλαυση από την κατανάλωση τροφής. Χορηγούμενες σε συνδυασμό, μειώνουν την όρεξη και κατ' επέκταση την ποσότητα τροφής που καταναλώνουν οι ασθενείς και αυξάνουν την κατανάλωση ενέργειας, βοηθώντας τους ασθενείς να ακολουθήσουν μια δίαιτα ελεγχόμενης θερμιδικής πρόσληψης και να μειώσουν το βάρος τους.

Ο συνδυασμός των δραστικών ουσιών υδροχλωρικής ναλτρεξόνης/ υδροχλωρικής βουπροπιόνης είναι πλέον διαθέσιμος και στην Ελλάδα, για τη θεραπεία της παχυσαρκίας σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ενήλικες, ως συμπλήρωμα μιας δίαιτας μειωμένων θερμίδων και φυσικής άσκησης. Πιο συγκεκριμένα ο συνδυασμός υδροχλωρικής ναλτρεξόνης/υδροχλωρικής βουπροπιόνης είναι εγκεκριμένος (από τον FDA και από τον EMA) για χρήση σε ενήλικες ασθενείς (ηλικίας 18 ετών και άνω), με αρχικό δείκτη μάζας σώματος 30 ή μεγαλύτερο. Μπορεί επίσης να χορηγηθεί σε άτομα με δείκτη μάζας σώματος μεταξύ 27 και 30, εάν έχουν πρόσθετες σχετιζόμενες με το βάρος παθήσεις, όπως ελεγχόμενη υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση), διαβήτη τύπου 2 ή υψηλά επίπεδα λιπιδίων (λίπους) στο αίμα. Η ανάγκη συνεχιζόμενης θεραπείας θα πρέπει να αξιολογείται μετά από 16 εβδομάδες και να επαναξιολογείται ετησίως.

Το φάρμακο αυτό δρα σε περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στον έλεγχο της πρόσληψης τροφής και της δαπάνης κατανάλωσης ενέργειας. Διατίθεται υπό μορφή δισκίων παρατεταμένης αποδέσμευσης. Κάθε δισκίο περιέχει 8 mg υδροχλωρικής ναλτρεξόνης, ισοδύναμα με 7,2 mg ναλτρεξόνης, και 90 mg υδροχλωρικής βουπροπιόνης, ισοδύναμα με 78 mg βουπροπιόνης και χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή.

Δράσεις Κοινωνικής Ευθύνης για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

Στο πλαίσιο της διάθεσης της νέας θεραπείας στην ελληνική αγορά, η εταιρεία Valeant/PharmaSwiss Hellas, διοργανώνει παράλληλη δράση κοινωνικής ευθύνης, με τίτλο “MychoiceMylife”. Αντιλαμβανόμενη το επιδημιολογικό μέγεθος της ασθένειας στη χώρα μας, και έχοντας στο επίκεντρο της δραστηριοποίησής της τον άνθρωπο, η Valeant/PharmaSwiss Hellas υλοποιεί εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης, σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης της παχυσαρκίας. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η παροχή ουσιαστικής γνώσης στους πολίτες, ώστε να επιτευχθεί μείωση του ποσοστού των παχύσαρκων και υπέρβαρων ατόμων στην κοινωνία, αλλά κυρίως, η διαμόρφωση ελεύθερης σκέψης και προσωπικών επιλογών στο θέμα της διαχείρισης του σωματικού βάρους. Κεντρική ιδέα της εκστρατείας είναι ότι, πάντα και με τη σωστή ιατρική καθοδήγηση, ο καθένας μπορεί να κάνει απλές, μικρές αλλαγές που οδηγούν σε μεγάλα αποτελέσματα – συχνά σωτήρια για την ίδια τη ζωή των υπέρβαρων και των παχύσαρκων ασθενών.

Κεντρικό πρόσωπο στην καμπάνια “MychoiceMylife”, η δημοσιογράφος, κα Ελεονώρα Μελέτη, δήλωσε: «Η εκστρατεία “MychoiceMylife”,  με ευαισθητοποιεί προσωπικά, ώστε να αναλάβω δράση και σας καλώ όλους να προσπαθήσουμε για να αλλάξει αυτή η κατάσταση, να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας, μέσα από διαδικτυακές δράσεις, συζήτηση στα social Media αλλά και ενημερωτικές ενέργειες προς το κοινό, στις οποίες με χαρά θα συμμετάσχω». 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management