Επιστήμονες ανέπτυξαν τρισδιάστατης εκτύπωσης ωοθήκες οι οποίες μπορούν να έχουν ωορρηξία και να βοηθήσουν πιθανόν επιζήσασες από παιδικό καρκίνο να γεννήσουν υγιή παιδιά.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι βιοπροσθετικές ωοθήκες αναπτύχθηκαν από τρισδιάστατες ‘’σκαλωσιές’’ που φιλοξενούσαν ανώριμα ωάρια και φάνηκε να ενισχύουν με επιτυχία την παραγωγή ορμονών και να αποκαθιστούν τη γονιμότητα σε ποντικούς.

Η Teresa K. Woodruff, του Northwestern University, δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει ότι αυτές οι βιοπροσθετικές ωοθήκες έχουν μακροχρόνια λειτουργία.

Η Ramille Shah, δήλωσε ότι η αρχιτεκτονική και το υλικό της ‘’σκαλωσιάς’’ ή το μελάνι που χρησιμοποιήθηκε στις βιοπροσθετικές ωοθήκες είναι διαφορετικά από άλλες δομές τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε ήταν η ζελατίνη  από διασπασμένο κολλαγόνο, και είναι ασφαλές για τους ανθρώπους.

Ερευνητές δήλωσαν ότι οι βιοπροσθετικές ωοθήκες ενδεχομένως θα βοηθούν στην αποκατάσταση της υπογονιμότητας και της παραγωγής ορμονών γυναικών που υποβλήθηκαν σε αγωγή κατά του καρκίνου στην ενήλικο ζωή ή σε όσες επέζησαν από παιδικό καρκίνο και έχουν αυξημένο κίνδυνο υπογονιμότητας.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature Communications.

Πηγές:
Nature Communications.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο