Με δεδομένο ότι η παχυσαρκία είναι ένα σύνθετο και πολυπαραγοντικό πρόβλημα, μπορεί να τεθεί υπό διαχείριση μόνο εάν πολλοί φορείς ενώσουν τις δυνάμεις τους για την «από κοινού αντιμετώπιση της παχυσαρκίας» (tackling obesity together). Παραμένοντας αφοσιωμένη σε δράσεις για την επιδημία της παχυσαρκίας, η Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών, ISA, ενώνεται με την Collectif National des Associations d’Obèses (CNAO – Γαλλικό Σύνδεσμο για τους Παχύσαρκους Ασθενείς)  στην υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ημέρας για την Παχυσαρκία στις 20 Μαΐου, με τη δημιουργία δύο βίντεο που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν στην ενημέρωση για αυτό το αυξανόμενο πρόβλημα δημόσιας υγείας. 

Η παχυσαρκία συνεχίζει να αυξάνεται εξαιτίας ενός συνδυασμού υψηλής πρόσληψης θερμίδων και καθιστικής συμπεριφοράς που οδηγεί σε αυτό που αποκαλούμε ενεργειακή ανισορροπία. Σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, το να κάνουμε μικρά βήματα για ένα πιο υγιές σωματικό βάρος αποτελεί τον τρόπο για να προχωρήσουμε μπροστά. Η πρόληψη παραμένει η πιο αποτελεσματική θεραπεία, και μία αναγκαία στρατηγική για να αποφύγουμε την αύξηση του βάρους είναι το να ακολουθούμε μία συνολικά υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή και το να είμαστε σωματικά δραστήριοι στη διάρκεια της ημέρας.

Μάθετε περισσότερα για το πώς να ακολουθείτε μία υγιεινή διατροφή και έναν υγιεινό τρόπο ζωής παρακολουθώντας το βίντεο της ISA για την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ημέρας για την Παχυσαρκία.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το γιατί είναι σημαντικό να ακολουθείτε μία υγιεινή διατροφή και έναν υγιεινό τρόπο ζωής, και σχετικά με το πώς μπορείτε παράλληλα να απολαμβάνετε την ευχαρίστηση του φαγητού, παρακολουθήστε το ακόλουθο βίντεο της ISA για την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ημέρας για την Παχυσαρκία.

Ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά: Παίζουν κάποιο ρόλο στην πρόληψη και τη διαχείριση της παχυσαρκίας;

Η έξυπνη αντικατάσταση τροφίμων και ροφημάτων, των οποίων η γλυκιά γεύση προέρχεται από τη ζάχαρη, με τα αντίστοιχα που περιέχουν ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της συνολικής πρόσληψης ζάχαρης και θερμίδων, ενώ παράλληλα διατηρούν την επιθυμητή γλυκιά γεύση στη διατροφή. Έτσι όσοι προσπαθούν να διαχειριστούν ή να χάσουν βάρος κρατάνε την απόλαυση του να τρώνε και να πίνουν μερικά από τα αγαπημένα τους προϊόντα με γλυκιά γεύση.

Ένα σύνολο επιστημονικών δεδομένων υποστηρίζει ότι, όταν χρησιμοποιούνται στη θέση της ζάχαρης και ως μέρος μιας ισορροπημένης δίαιτας χαμηλής σε θερμίδες, τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορούν να αποτελέσουν μία χρήσιμη διατροφική στρατηγική για τους ανθρώπους που επιθυμούν να χάσουν βάρος ή να διατηρήσουν υγιές σωματικό βάρος.

Τα πιο πρόσφατα ευρήματα για την επίδραση των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών στην πρόσληψη ενέργειας, τη συμπεριφορά σε σχέση με το φαγητό και τη διαχείριση του βάρους, καθώς και τους ψυχολογικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη χρήση τους, θα συζητηθούν από διεθνώς αναγνωρισμένους ειδικούς στο συμπόσιο της ISA στο Πόρτο, στο πλαίσιο του 24ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για την Παχυσαρκία, που θα πραγματοποιηθεί από τις 17 έως τις 20 Μαΐου 2017 και οργανώνεται από τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας (EASO).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά: Συμβουλές για προστασία από την αφρικανική σκόνη
7 σοβαρές στρεβλώσεις που προκάλεσαν τα απογευματινά χειρουργεία
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης