Ασθενείς με καρκίνο στο παχύ έντερο που κατανάλωναν τουλάχιστον 57 γραμμάρια ξηρών καρπών την εβδομάδα είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες για υποτροπή ή θάνατο από τον καρκίνο σε σχέση με όσους δεν έτρωγαν ξηρούς καρπούς, δήλωσαν Αμερικανοί ερευνητές.

Tα ευρήματα του Dr Temidayo Fadelu, του  Dana-Farber Cancer Institute στη Βοστόνη είναι τα τελευταία που υποδεικνύουν όφελος για την υγεία από την κατανάλωση ξηρών καρπών.

Οι ερευνητές ανέλυσαν ερωτηματολόγιο σχετικά με τη διατροφική πρόσληψη σε κλινική δοκιμή, σε 826 ασθενείς με καρκίνο σταδίου ΙΙΙ-στάδιο στο οποίο ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε κοντινούς λεμφαδένες αλλά όχι σε άλλα σημεία.

Όλοι οι ασθενείς στην έρευνα είχαν υποβληθεί σε εγχείρηση και χημειοθεραπεία για τον καρκίνο παχέος εντέρου.

Άνθρωποι που ανέφεραν ότι έτρωγαν περισσότερο από 57 γραμμάρια ξηρών καρπών την εβδομάδα- περίπου  19% των συμμετεχόντων- είχαν 42% λιγότερες πιθανότητες υποτροπής και 57% λιγότερες πιθανότητες θνησιμότητας σε σχέση με όσους δεν κατανάλωναν ξηρούς καρπούς.

Η έρευνα δείχνει ότι κάτι απλό, όπως η κατανάλωση ξηρών καρπών, μπορεί ενδεχομένως να κάνει τη διαφορά στην μακροπρόθεσμη επιβίωση του ασθενούς, δήλωσε ο πρόεδρος της ASCO, Daniel Hayes.

Οι ερευνητές εστίασαν στην κατανάλωση ξηρών καρπών επειδή προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωσή τους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη-παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο υποτροπής και θανάτου από τον καρκίνο στο παχύ έντερο.

Ο Fadelu δήλωσε ότι περαιτέρω έρευνες θα πρέπει να εστιάσουν στο αν οι ξηροί καρποί συνδέονται με καλύτερα αποτελέσματα στην υγεία σε άλλα στάδια της νόσου.

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο