Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Laval στο Κεμπέκ του Καναδά δημιούργησαν ένα έξυπνο μπλουζάκι που καταγράφει τις αναπνοές του χρήστη σε πραγματικό χρόνο. Λειτουργεί χωρίς καλώδια, ηλεκτρόδια ή αισθητήρες, χρησιμοποιώντας μια κεραία που είναι ραμμένη στο επίπεδο του στήθους, φτιαγμένη από κενές οπτικές ίνες. Η κεραία αυτή αισθάνεται και μεταδίδει τα σινιάλα που έρχονται βάσει της κίνησης του στήθους από την αναπνοή, στέλνοντας τα δεδομένα στο smartphone ή στον υπολογιστή του χρήστη.

Η κεραία καταγράφει τις αλλαγές στο φάρδος του στήθους, αλλά και τον αέρα που βρίσκεται στους πνεύμονες, συνεπώς δεν χρειάζεται να είναι το μπλουζάκι εφαρμοστό· η ίνα μπορεί να καταγράψει τις αλλαγές σε κάθε περίπτωση. Η ίνα, επίσης, είναι καλυμμένη, ώστε να προστατεύεται από το περιβάλλον, και οι ερευνητές έπλυναν επανειλημμένα το μπλουζάκι, για να δοκιμάσουν την ανθεκτικότητά του στο νερό. Μετά από είκοσι πλύσεις, λειτουργούσε ακόμα φυσιολογικά.

Τα δεδομένα που κατέγραψε στο δοκιμαστικό στάδιο επιβεβαιώθηκαν, άσχετα από την στάση του σώματος του ανθρώπου που φορούσε την μπλούζα, είτε κινούνταν, είτε όχι. Οι ερευνητές δηλώνουν πως αυτό το μπλουζάκι μπορεί να φέρει αλλαγές στον τρόπο που διαγιγνώσκονται τα αναπνευστικά προβλήματα, ή στον τρόπο που παρακολουθείται η κατάσταση ασθενών που πάσχουν από άσθμα, αποφρακτική άπνοια του ύπνου ή αποφρακτική πνευμονική νόσο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]