Το υψηλό επίπεδο αιμοπεταλίων στο αίμα είναι ισχυρός προγνωστικός παράγοντας καρκίνου και θα πρέπει να ερευνάται επειγόντως, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα.

Η έρευνα σε 40.000 αρχεία, που πραγματοποίησε το University of Exeter Medical School, ανακάλυψε ότι άνω του 11% των αντρών και 6% των γυναικών άνω των 40 ετών με θρομβοκυττάρωση διαγνώστηκαν με καρκίνο εντός έτους. Το ποσοστό ανέβηκε στο 18% στους άντρες και στο 10% στις γυναίκες αν καταγραφόταν δεύτερη αύξηση των αιμοπεταλίων εντός 6 μηνών.

Στο γενικό πληθυσμό, περίπου το 1% εμφανίζει καρκίνο εντός ενός έτους. Στην ομάδα που αναλύθηκε, από τους ανθρώπους που παραπέμφθηκαν για εξέταση αίματος από τον γιατρό τους, περίπου το 4% των αντρών και το 2% των γυναικών εμφάνισε καρκίνο.

Πιο συχνά διαγνώστηκε ο καρκίνος του πνεύμονος και του παχέος εντέρου σε περιπτώσεις θρομβοκυττάρωσης.

Το ένα τρίτο ασθενών με θρομβοκυττάρωση και τους παραπάνω καρκίνους δεν είχε άλλα συμπτώματα που να δείχνουν ότι εμφάνισε καρκίνο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 30.000 ανθρώπους με θρομβοκυττάρωση και 8.000 ανθρώπους με φυσιολογικά επίπεδα αιμοπεταλίων.

Αν, με συντηρητικό υπολογισμό, το 5% των ασθενών με καρκίνο έχει θρομβοκυττάρωση πριν τη διάγνωση καρκίνου, το ένα τρίτο από αυτούς  έχει τη δυνατότητα για επίσπευση της διάγνωσης κατά τουλάχιστον 3 μήνες με τον εντοπισμό αυτού του δείκτη κινδύνου-που ισοδυναμεί με 5.500 πιο έγκαιρες διαγνώσεις ετησίως.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο British Journal of General Practice.

 

Πηγές:
British Journal of General Practice.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας