Νέα έρευνα αποκάλυψε ότι μωρά που γεννιούνται πρόωρα έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας στην παιδική ηλικία και στην εφηβεία σε σχέση με τελειόμηνα μωρά.

Η Hanna Carr, του Karolinska Institutet στη Σουηδία, δήλωσε ότι η έρευνα ανακάλυψε ότι ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας ήταν υψηλότερος για ανθρώπους που γεννήθηκαν πρόωρα και αντίστροφα συσχετισμένες με τη διάρκεια της κύησής. Όσο πιο νωρίς γεννήθηκε κάποιος τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Cardiology (JACC), και πραγματοποιήθηκε σε 2,6 εκατομμύρια ανθρώπους που γεννήθηκαν μεταξύ 1987 και 2012.

Η έρευνα έδειξε ότι μωρά που γεννήθηκαν πριν την 28η εβδομάδα έχουν 17 φορές περισσότερες πιθανότητες για καρδιακή ανεπάρκεια σε σχέση με τα τελειόμηνα. Μωρά που γεννήθηκαν μεταξύ 28ης και 31ης εβδομάδας έχουν τριπλάσιο κίνδυνο.

Η σχέση παρέμενε όταν παιδιά με γενετικά ελαττώματα αποκλείστηκαν από την ανάλυση και ελέγχθηκαν άλλοι πιθανοί παράγοντες, όπως βάρος στη γέννηση, κοινωνικοοικονομική κατάσταση και καρδιακές παθήσεις των γονέων.

Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν προηγούμενες έρευνες που έδειχναν μη φυσιολογική ανάπτυξη του καρδιαγγειακού συστήματος σε παιδιά που γεννήθηκαν πρόωρα.

Οι ερευνητές, ωστόσο, σημείωσαν ότι η καρδιακή ανεπάρκεια είναι πολύ σπάνια σε παιδιά και νέους ενήλικες, επομένως ο κίνδυνος εμφάνισης της πάθησης σε νεαρή ηλικία είναι πολύ μικρός, ακόμα και για ανθρώπους που γεννήθηκαν πρόωρα.

 

Πηγές:
Journal of the American College of Cardiology

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα