Πέντε διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες πρόκειται να βραβευθούν με τα Επιστημονικά Βραβεία του Ιδρύματος Μποδοσάκη για την εξαιρετική τους επίδοση και προσφορά στους επιστημονικούς τομείς  των βασικών επιστημών, των βιοεπιστημών, των εφαρμοσμένων επιστημών και των κοινωνικών επιστημών.

Τα βραβεία θα απονείμει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7 Ιουνίου στο Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου.   

Το Ίδρυμα Μποδοσάκη θεσμοθέτησε τα «Επιστημονικά Βραβεία» το 1993, στο πλαίσιο των κοινωφελών σκοπών του για την προαγωγή της παιδείας, με στόχο να ενισχύσει το δημιουργικό έργο των νέων Ελλήνων επιστημόνων, να ανταμείψει τη συνεπή και συνεχή προσπάθειά τους για την προαγωγή της επιστήμης, να τιμήσει το ηθικό τους ανάστημα και να συμβάλει στη δημιουργία σωστών προτύπων στην ελληνική κοινωνία.

Κριτήρια για την απονομή του κάθε βραβείου, που αντιστοιχεί σε χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, αποτελούν, η εξαιρετική επίδοση των υποψηφίων στον τομέα τους, με ολοκληρωμένο επιστημονικό έργο, η συμβολή τους στην πνευματική, επιστημονική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας, καθώς και η συμβολή τους στη διεθνή προβολή της Ελλάδας, με το ήθος και το έργο τους.

Το Ίδρυμα Μποδοσάκη, σε συνέχεια ανοιχτής πρόσκλησης, έλαβε 97 υποψηφιότητες, οι οποίες αξιολογήθηκαν από Ειδικές Επιτροπές Κρίσεως, στις οποίες συμμετείχαν ειδικοί επιστήμονες των σχετικών κλάδων.  Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης υποβλήθηκαν στη συνέχεια στην Επιτροπή Βραβείων του Ιδρύματος Μποδοσάκη, η οποία τελικά εισηγήθηκε τους πέντε επικρατέστερους υποψηφίους.

Οι επιστήμονες που πρόκειται να τιμηθούν με τα Επιστημονικά Βραβεία του Ιδρύματος Μποδοσάκη έτους 2017 είναι οι εξής:

  • Κωνσταντίνος Μ. Αρκολάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Yale, για τον τομέα των Κοινωνικών Επιστημών (Οικονομικές ή Πολιτικές Επιστήμες)
  • Δομνίκη Μ. Ασημάκη, Καθηγήτρια στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια (Caltech), για τον τομέα των Εφαρμοσμένων Επιστημών/Τεχνολογίας (Μηχανική Στερεών και Υγρών, Μηχανική Κατασκευών, Υλικά, Γεωτεχνικά Συστήματα)
  • Εμμανουήλ Θ. Δερμιτζάκης, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, για τον τομέα των Βιοεπιστημών (Ιατρική – Βιολογία)
  • Ελίζα Η. Κονοφάγου, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Columbia, για τον τομέα των Εφαρμοσμένων Επιστημών/Τεχνολογίας (Μηχανική Στερεών και Υγρών, Μηχανική Κατασκευών, Υλικά, Γεωτεχνικά Συστήματα)
  • Κυριάκος Ι. Παπαδόδημας, Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Groningen & Ερευνητής στο CERN, για τον τομέα των Βασικών Επιστημών (Θεωρία ή Πείραμα : Πυρηνική Φυσική – Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων – Αστροσωματιδιακή Φυσική)

Γνωρίστε τους καλύτερα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Περίπου 1.000 παιδιά στην Ελλάδα κάτω των 16 ετών πάσχουν από Νεανικό Ρευματικό Νόσημα