Ερευνητές του University of Edinburgh ανακάλυψαν ότι θρεπτική ουσία στο ελαιόλαδο έχει τη δυνατότητα να συμβάλλει στην πρόληψη δράσης στα κύτταρα, γονιδίων που προκαλούν καρκίνο.

Το ολεϊκο οξύ είναι το πρωταρχικό συστατικό στο ελαιόλαδο και ανήκει στα λιπαρά οξέα.

Ερευνητές ανέλυσαν την επίδραση του ολεϊκού οξέος σε κυτταρικό μόριο, γνωστό ως miR-7, που βρίσκεται στον εγκέφαλο και καταστέλλει τη δημιουργία όγκων.

Σε πειράματα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το ολεϊκο οξύ εμποδίζει την κυτταρική πρωτεΐνη MSI2 από το να σταματά την παραγωγή του miR-7.

Το ολεϊκο οξύ στηρίζει την παραγωγή του miR-7, που εμποδίζει τη δημιουργία όγκων.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν πιθανούς στόχους για θεραπεία με βάση το ελαιόλαδο για την πρόληψη του καρκίνου του εγκεφάλου.

Ο Dr. Gracjan Michlewski, δήλωσε ότι αν και ακόμα δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι το ελαιόλαδο στη διατροφή βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου στον εγκέφαλο, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι το ολεϊκο οξύ μπορεί να στηρίζει την παραγωγή μορίων που καταστέλλουν όγκους σε κύτταρα που αναπτύσσονται στο εργαστήριο. Χρειάζονται νέες έρευνες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of molecular biology.

Πηγές:
Journal of molecular biology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας
Επιζώντες από καρκίνο μαστού έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για δεύτερο καρκίνο [μελέτη]
Θα κινηθεί νομικά ο Γ. Καλλιάνος για τον θάνατο του πατέρα του - Επιρρίπτει ευθύνες σε γιατρούς