Ερευνητές του University of North Carolina at Chapel Hill ανακάλυψαν ότι η παχυσαρκία μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσει αρνητικά την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της γρίπης.

Η έρευνα έδειξε ότι παχύσαρκοι ενήλικες στις ΗΠΑ που εμβολιάστηκαν κατά της γρίπης είχαν διπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν από γρίπη σε σύγκριση με ανθρώπους φυσιολογικού βάρους.

Η παχυσαρκία, μαζί με την ηλικία, την εγκυμοσύνη και ορισμένες χρόνιες νόσους, αυξάνει τον κίνδυνο  ενός ανθρώπου να πεθάνει από τη γρίπη.

Η ερευνήτρια Melinda Beck, δήλωσε ότι παχύσαρκοι ενήλικες που έχουν εμβολιαστεί έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν γρίπη και παρόμοιες νόσους σε σύγκριση με εμβολιασμένους που έχουν φυσιολογικό βάρος.

Οι ερευνητές συνέκριναν 1.022 ενήλικες από τη βόρεια Καρολίνα –φυσιολογικού βάρους, υπέρβαρους ή παχύσαρκους-που έλαβαν εμβόλιο για τη γρίπη την περίοδο γρίπης 2013-2014 και 2014-2015.

Ανακάλυψαν ότι ποσοστό 9,8% των παχύσαρκων είχε γρίπη ή παρόμοια νόσο σε σύγκριση με ποσοστό 5,1% των ανθρώπων με υγιές βάρος.

Ελήφθησαν δείγματα ορού από συμμετέχοντες πριν και μετά τον εμβολιασμό κατά της γρίπης.

Τα δείγματα συγκρίθηκαν με επίπεδα αντισωμάτων εμβολιασθέντων συμμετεχόντων που νόσησαν από τη γρίπη παρά τον εμβολιασμό.

Εξετάστηκαν με χρήση του τεστ HAI, που δείχνει πόσα αντισώματα υπάρχουν στον οργανισμό για την καταπολέμηση λοιμώξεων όπως η γρίπη.

Τα δείγματα δεν εμφάνισαν διαφορές στην ποσότητα αντισωμάτων μεταξύ των εμβολιασθέντων που δεν νόσησαν από γρίπη και όσων νόσησαν ή μεταξύ των παχύσαρκων και των συμμετεχόντων υγιούς βάρους.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την υπάρχουσα εξέταση αίματος, που χρησιμοποιείται για να δείξει αν κάποιος έχει αρκετή προστασία από αντισώματα έναντι της γρίπης ή όχι, υποδεικνύοντας ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων για τη γρίπη θα πρέπει να επαναξιολογηθεί για χρήση σε παχύσαρκους ενήλικες.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η αιτία που περισσότεροι παχύσαρκοι νόσησαν από γρίπη ήταν ότι τα Τ λεμφοκύτταρα που στηρίζουν την προστασία και ανάρρωση από τη γρίπη δεν λειτουργούν κατάλληλα στους παχύσαρκους.

Ο Scott Neidich, δήλωσε ότι η κυτταρική λειτουργία που έχει υποστεί βλάβη παρά την ισχυρή παραγωγή αντισωμάτων μπορεί ενδεχομένως να κάνει τους παχύσαρκους ενήλικες που εμβολιάστηκαν πιο ευάλωτους στη γρίπη. Πρόσθεσε, ότι μπορεί ενδεχομένως να χρειάζονται εναλλακτικές προσεγγίσεις για την προστασία των παχύσαρκων ενηλίκων από την εποχική και πανδημική γρίπη.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο International Journal of obesity.

Πηγές:
International Journal of obesity.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς ο διαβήτης κύησης επηρεάζει τα νεογνά
Όχι από τον γερμανό υπουργό Υγείας στην απαγόρευση των τσιγάρων
Ποιες ιατρικές ειδικότητες μπορούν να κάνουν επεμβάσεις αποκατάστασης μαστού [εγκύκλιος]