Νέα έρευνα ανακάλυψε ότι ηλικιωμένοι με διαβήτη που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ενδεχομένως έχουν χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σχέση με ανθρώπους φυσιολογικού βάρους.

Ερευνητές του Capital Medical University στο Πεκίνο ανέλυσαν 20 έρευνες που περιλάμβαναν 250.016 συμμετέχοντες με διαβήτη, ανακαλύπτοντας σημαντικά μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας από όλα τα αίτια σε υπέρβαρους ασθενείς σε σύγκριση με ασθενείς φυσιολογικού βάρους.

Τα ευρήματα παρατηρήθηκαν μόνο σε ηλικιωμένους.

Ερευνητές εξέτασαν το παράδοξο της παχυσαρκίας, που είναι ο χαμηλότερος κίνδυνος θνησιμότητας για υπέρβαρους ή παχύσαρκους με βάση τον ΔΜΣ, που αναφέρεται σε αρκετούς πληθυσμούς ασθενών με καρδιαγγειακή νόσο καρδιακή ανεπάρκεια και χρόνια νεφρική νόσο.

Ωστόσο, το παράδοξο της παχυσαρκίας δεν έχει μελετηθεί ώστε να περιλαμβάνει ασθενείς με διαβήτη.

Επομένως, οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν αν αφορά και τους παραπάνω ασθενείς που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Επιδημιολογικές έρευνες ανακάλυψαν ότι περίπου 8% των ασθενών με διαβήτη τύπου 2 είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και οι αρνητικές επιπτώσεις της παχυσαρκίας στο μεταβολισμό και στην αντίσταση στην ινσουλίνη είναι γνωστές.

Η απώλεια βάρους φάνηκε να βελτιώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη και τον μεταβολικό έλεγχο σε υπέρβαρους ή παχύσαρκους.

Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία από τις βάσεις δεδομένων OVID/MEDLINE, EMBASE και Cochrane Library ανακαλύπτοντας ότι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 που ήταν υπέρβαροι είχαν 18% μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με ασθενείς φυσιολογικού βάρους.

Ωστόσο η ωφέλιμη προγνωστική επίδραση της παχυσαρκίας φάνηκε μόνο σε ηλικιωμένους και η ηλικιακή διαφορά δεν φάνηκε μεταξύ των υπέρβαρων ασθενών.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of diabetic investigation.

Πηγές:
Journal of diabetic investigation.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη