Νέα έρευνα έδειξε ότι 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων πεθαίνει από παθήσεις που συνδέονται με το βάρος, ακόμα και αν δεν θεωρούνται επίσημα παχύσαρκοι.

Ο Ashkan Afshin, του University of Washington στο Σιάτλ, δήλωσε ότι το επιπλέον βάρος επηρεάζει σχεδόν 1 στους 3 ανθρώπους.

Από τα 4 εκατ. θανάτους που αποδόθηκαν στο βάρος το 2015, ποσοστό 40% αφορούσε ανθρώπους των οποίων ο ΔΜΣ ήταν χαμηλότερος από το όριο στο οποίο θεωρείται κάποιος παχύσαρκος.

Η έρευνα με βάση στοιχεία από 195 χώρες, υπέδειξε ότι υπάρχει αυξανόμενη και ενοχλητική κρίση δημόσιας υγείας παγκοσμίως, λόγω επιπλέον βάρους και παχυσαρκίας.

Ο Dr. Christopher Murray, δήλωσε ότι άνθρωποι που αγνοούν την αύξηση βάρους κινδυνεύουν από καρδιαγγειακή νόσο, διαβήτη, καρκίνο κα άλλες απειλητικές νόσους.

Θα πρέπει να πάρουν την απόφαση να χάσουν βάρος και να αποτρέψουν μελλοντική αύξησή του.

Στα 2,2 δισεκατομμύρια υπέρβαρους και παχύσαρκους ανθρώπους το 2015 περιλαμβάνονται σχεδόν 108 εκατομμύρια παιδιά και περισσότεροι από 600 εκατ. ενήλικες που ήταν παχύσαρκοι. Τα ποσοστά παχυσαρκίας έχουν διπλασιαστεί σε περισσότερες από 70 χώρες από το 1980 και έχουν αυξηθεί συνεχώς στα περισσότερα υπόλοιπα κράτη.

Το ποσοστό παχυσαρκίας στα παιδιά είναι χαμηλότερο από αυτό των ενηλίκων αλλά ο ρυθμός αύξησης στην παιδική παχυσαρκία σε πολλές χώρες είναι μεγαλύτερος από αυτόν των ενηλίκων, δήλωσαν ερευνητές.

Μεταξύ των 20 πιο πολυπληθών χωρών, το υψηλότερο επίπεδο παχυσαρκίας στα παιδιά και στους ενήλικες είχαν οι ΗΠΑ- σχεδόν 13%.

Η Αίγυπτος είχε το υψηλότερο ποσοστό παχυσαρκίας στους ενήλικες- περίπου 35%. Το χαμηλότερο ήταν στο Μπαγκλαντές και στο Βιετνάμ- στο 1%.

Η Κίνα και η Ινδία είχαν τους υψηλότερους αριθμούς παχύσαρκων παιδιών (15,3 εκατ. και 14,4 εκατ. αντίστοιχα). Οι ΗΠΑ και η Κίνα είχαν τους υψηλότερους αριθμούς παχύσαρκων ενηλίκων το 2015. (79,4 εκατ. και 57,3 εκατ. αντίστοιχα).

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο New England Journal of Medicine.

Πηγές:
New England Journal of Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας