Ανάλυση 5 ερευνών εντόπισε νέους γενετικούς τόπους που μπορούν ενδεχομένως να προκαλέσουν το μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των όρχεων.

Ερευνητές του TECAC, ανέλυσαν 5 μεγάλες έρευνες και ανακάλυψαν νέους γενετικούς τόπους που θα μπορούσαν να είναι ευάλωτοι σε κληρονομικούς όγκους εκ γεννητικών κυττάρων των όρχεων, που ενδεχομένως μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς να κατανοήσουν ποιοι άντρες έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο.

Αν και υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι η ευαισθησία σε όγκους εκ γεννητικών κυττάρων, των όρχεων, είναι κληρονομική, οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να ανακαλύψουν μεταλλαγμένο γονίδιο υψηλής διαπερατότητας που να αυξάνει τον κίνδυνο.

Ωστόσο έρευνες GWAS, που χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό κοινών ποικιλομορφιών που συνδέονται με τον κίνδυνο της νόσου είναι αποτελεσματικές.

Η Dr. Katherine L. Nathanson, του University of Pennsylvania, χρησιμοποίησε μια μέθοδο GWAS για να εντοπίσει τόπους στα χρωμοσώματα. Η ερευνητική ομάδα συνδύασε στοιχεία από 5 διεθνείς GWAS όγκων εκ γεννητικών κυττάρων, των όρχεων.

Όπως δήλωσε η ερευνήτρια, με την ανάλυση εντοπίστηκαν 8 νέοι τόποι σε προηγουμένως άγνωστες περιοχές. Ανακαλύφθηκαν επίσης 4 νέοι τόποι σε προηγουμένως εντοπισμένες περιοχές.

Οι ερευνητές εντόπισαν 12 νέους τόπους και έφτασαν το συνολικό αριθμό γνωστών τόπων σε 40, στους όγκους εκ γεννητικών κυττάρων.

Η ερευνήτρια σημείωσε ότι τα ευρήματα μπορούν να μας καθοδηγήσουν όταν προσπαθούμε να καθορίσουμε ποιοι ασθενείς έχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης της νόσου και ποιοι από αυτούς θα πρέπει να εξετάζονται.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Genetics.

Πηγές:
Nature Genetics.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δ. Παρασκευής: Τι δείχνει διεθνής μελέτη για την ασφάλεια των εμβολίων κατά της CoViD
ΣΦΕΕ: Εκδήλωση ''Ημέρα Καριέρας''
Υπάρχουν στην πραγματικότητα λειτουργικοί αλκοολικοί;