Νέα έρευνα αναφέρει ότι η δυτικού τύπου διατροφή, που κυρίως είναι υψηλή σε χοληστερόλη, λιπαρά και σάκχαρα, μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσει την έναρξη της νόσου Alzheimer σε ανθρώπους που φέρουν ένα γονίδιο που συνδέεται με τη νόσο.

Ενώ η γονιδιακή ποικιλομορφία ApoE4 συνδέεται με αυξημένη φλεγμονή, νόσο Alzheimer και καρδιαγγειακή νόσο, η  ApoE3, δεν αυξάνει τον κίνδυνο για τη νόσο και είναι πολύ πιο συχνή.

Ωστόσο, δεν αναπτύσσουν τη νόσο όλοι οι φορείς της γονιδιακής ποικιλομορφίας  APOE4, σημείωσαν οι ερευνητές.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όταν ποντικοί που έφεραν την APOE4 ακολούθησαν δυτικού τύπου διατροφή για 12 εβδομάδες εμφάνισαν αυξημένα αποθέματα πλακών βήτα αμυλοειδών-δείκτη φλεγμονής-στον εγκέφαλό τους.

Εμφάνισαν επίσης μεγαλύτερο αριθμό γλοιακών κυττάρων.

Ο Christian Pike, του University of Southern California – Davis δήλωσε ότι μέρος αυτών που δείχνουν τα αποτελέσματα είναι ότι ο κίνδυνος δεν επηρεάζει όλους το ίδιο.

Οι ερευνητές έβαλαν ομάδα ποντικών με ApoE4 σε ελεγχόμενη διατροφή, που περιείχε 10% λίπη και 7% σουκρόζη, ενώ άλλη ομάδα με τη γονιδιακή ποικιλομορφία ακολούθησε δυτικού τύπου διατροφή με 45% λίπη και 17% σουκρόζη για 12 εβδομάδες. Παρόμοιο πείραμα έγινε σε ποντικούς με ApoE3.

Στην ομάδα ανθυγιεινής διατροφής, ποντικοί με ApoE4 και αυτοί με ApoE3 αύξησαν το βάρος τους και έγιναν προδιαβητικοί. Όσοι έφεραν την ApoE4 στην ανθυγιεινή διατροφή εμφάνισαν τις πλάκες που βλάπτουν τις νοητικές ικανότητες και τη μνήμη.

Αλλαγές του τρόπου ζωής θα μπορούσαν να παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης Alzheimer σε ανθρώπους με αυτή τη γενετική προδιάθεση.

Πηγές:
Society for Neuroscience.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας