Η παχυσαρκία, εκτός των άλλων, συνδέεται όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα με αυξημένο  κίνδυνο αρθρίτιδας στις γυναίκες. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το University Hospital, στη Δανία, σε 54.284 ανθρώπους (52%γυναίκες), ηλικίας 50 έως 64 ετών.

Οι ερευνητές συνέλεξαν πληροφορίες για τους παράγοντες του τρόπου ζωής των συμμετεχόντων και έκαναν μετρήσεις της σύστασης σωματικού λίπους.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, που διήρκεσε το διάστημα 1993 - 1997, 283 γυναίκες και 110 άντρες εμφάνισαν ρευματοειδή αρθρίτιδα, με μέση περίοδο παρακολούθησης τα 21 χρόνια.

Έχοντας λάβει υπόψη παράγοντες όπως ηλικία, κάπνισμα, αλκοόλ, άσκηση, κοινωνικό- οικονομικό επίπεδο, λήψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η παχυσαρκία συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας αλλά μόνο στις γυναίκες. Στους άντρες δεν εμφανίστηκε σαφής σχέση.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν αντικρουόμενα αποτελέσματα.

Ωστόσο, ο Dr Linauskas κατέληξε ότι τα αποτελέσματα στηρίζουν τη σχέση μεταξύ του κινδύνου εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας και 3 κριτηρίων επιπλέον βάρους ή παχυσαρκίας. Θεωρεί ότι η ρευματοειδής αρθρίτιδα θα πρέπει να περιληφθεί στη λίστα όλων των παθήσεων που συνδέονται με την παχυσαρκία. Πιστεύει ότι είναι λογικό γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό της νόσου να αποφεύγουν το επιπλέον βάρος.

Πηγές:
EULAR 2017.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
28 κορυφαίοι ειδικοί σε Ελλάδα και Ευρώπη στο 9ο Συνέδριο Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ)
Φόρουμ Δελφών: Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ατμομηχανή επενδύσεων και καινοτομίας
Σοβαρός ο αντίκτυπος από το κλείσιμο της Παιδοψυχιατρικής του ΠΑΓΝΗ