Ένας στους έξι ηλικιωμένους, ηλικίας 60 ετών και άνω, ιδίως στις χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, υποφέρει από διάφορες μορφές κακοποίησης, επιφέροντας επιπτώσεις στην υγεία και την ευημερία του, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η μελέτη, υποστηριζόμενη από τον ΠΟΥ και δημοσιευμένη στο Lancet Global Health, βασίζεται στα καλύτερα διαθέσιμα στοιχεία από 52 μελέτες σε 28 χώρες από διάφορες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων 12 χωρών με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα.

Διαπίστωσε ότι σχεδόν το 16% των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω υπέστη είτε ψυχολογική είτε οικονομική κακοποίηση, παραμέληση, σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση.

Η πιο διαδεδομένη, για παράδειγμα, είναι η ψυχολογική κακοποίηση, η οποία συμπεριλαμβάνει συμπεριφορές που βλάπτουν την αυτοεκτίμηση ή την ευημερία ενός ηλικιωμένου ατόμου, όπως εκφοβίζοντας, ενοχλώντας, καταστρέφοντας περιουσία ή εμποδίζοντάς τους να δουν φίλους και οικογένεια.

Όλες οι μορφές κακοποίησης μπορούν να έχουν επιπτώσεις στην υγεία των ηλικιωμένων, όπως τραυματικές βλάβες και πόνο, κατάθλιψη, άγχος, ενδεχόμενο αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας στο σπίτι, κ.λπ. 

Μέχρι το 2050, ο αριθμός των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω θα διπλασιαστεί, για να φθάσει τα δύο δισεκατομμύρια σε παγκόσμιο επίπεδο, με τη συντριπτική πλειοψηφία των ηλικιωμένων να ζουν σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, σύμφωνα με τη μελέτη.

Εάν το ποσοστό των θυμάτων κακοποίησης ηλικιωμένων παραμένει σταθερό, ο αριθμός των ατόμων που θα πλήττονται θα αυξηθεί ραγδαία λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, φθάνοντας τα 320 εκατομμύρια θύματα μέχρι το 2050.

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, οι Υπουργοί Υγείας από διάφορες χώρες υιοθέτησαν την Παγκόσμια Στρατηγική και το Σχέδιο Δράσης του ΠΟΥ, της Παγκόσμιας Συνέλευσης για την Υγεία τον Μάιο του 2016.

Προτεραιότητα θα δοθεί στη βελτίωση των μελετών σχετικά με τη συχνότητα της κακοποίησης των ηλικιωμένων, ιδίως στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος από τη Νοτιοανατολική Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, όπου υπήρχαν ελάχιστα στοιχεία.

Η στρατηγική του ΠΟΥ στοχεύει να συγκεντρώσει επίσης στοιχεία και να αναπτύξει καθοδήγηση σχετικά με το τι λειτουργεί για την αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση της κακοποίησης των ηλικιωμένων.

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών όρισε επίσης την 15η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Κακοποίηση των Ηλικιωμένων, για να εκφράσει σε ολόκληρο τον κόσμο την αντίθεσή της στην κακομεταχείριση και στην ταλαιπωρία των παλαιότερων γενεών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
18 Απριλίου - Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών
Ενώσεις Ασθενών: Ανάληψη δράσης για άμεση και ισότιμη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες
Ογκολογία το 2024: Οι τάσεις των κλινικών δοκιμών παγκοσμίως