Πρόσφατη έρευνα ανακάλυψε ότι η κίνηση των μωρών και των παιδιών στην αρχή της ανάπτυξής τους μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει ηλικιωμένους να βελτιώσουν την ακρίβεια της κίνησης.

Ερευνητές του BGU, στο Ισραήλ ανακάλυψαν ότι η κίνηση του χεριού όταν τα μωρά εξερευνούν μπορεί ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί και στους ηλικιωμένους για τη βελτίωση της κίνησης.

Η Dr. Shelly Levy-Tzedek, δήλωσε ότι στην αρχή της ανάπτυξής τους τα μωρά φαίνεται πως κάνουν τυχαίες κινήσεις σε όλες τις κατευθύνσεις μέχρι να μάθουν να φτάνουν αντικείμενα. Οι κινήσεις τους έχουν ποικιλία μέχρι να βρουν λύση για το πρόβλημα, όπως το να φτάσουν ένα τρόφιμο.

Όταν βρουν καλό σχέδιο κίνησης το εκμεταλλεύονται.

Για την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific reports, ερευνητές συνέδεσαν τα χέρια 40 συμμετεχόντων, 20 από τους οποίους ήταν 24 ετών και άνω και 20 ήταν 70 ετών και άνω, με αισθητήρα που μετρούσε την περιστροφή του χεριού στον αγκώνα, ενώ έκαναν ρυθμικές κινήσεις με το χέρι σαν την κίνηση των υαλοκαθαριστήρων.

Προσπαθούσαν να διατηρήσουν ορισμένη ταχύτητα και εύρος χεριού.

Οι ερευνητές περίμεναν ότι οι συμμετέχοντες δεν θα μπορούσαν να διατηρήσουν αύξηση στην ταχύτητα και το εύρος της κίνησης λόγω κούρασης, αλλά αυτοί το πέτυχαν πραγματοποιώντας λάθη που τους βοήθησαν να βελτιώσουν τη μελλοντική επίδοση.

Αρχικά, η κίνηση ήταν πολύ αργή και πολύ μικρή. Στη συνέχεια οι ερευνητές ενθάρρυναν τους συμμετέχοντες να κάνουν μεγαλύτερες και πιο γρήγορες κινήσεις και η απόδοση βελτιώθηκε σημαντικά.

Το παραπάνω δεν έχει εξεταστεί απευθείας στη φυσικοθεραπεία, αλλά ενδεχομένως το να οδηγήσει κάποιος τους ηλικιωμένους να κάνουν υπερβολικές κινήσεις να μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της επίδοσης σε συγκεκριμένες ασχολίες που βρίσκουν δύσκολο να πέτυχουν.

Πηγές:
Scientific reports.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς ο κομμωτής μπορεί να εντοπίσει ασθένειες των μαλλιών και του δέρματος
Ο FDA ενέκρινε νέο φάρμακο για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος γυναικών
Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού από τους νέους