Ερευνητές ανέπτυξαν εξέταση αίματος 3 σε 1, που μπορεί να προβλέψει ποιοι ασθενείς με καρκίνο στον προστάτη είναι πιθανό να ωφεληθούν από την αγωγή και να παρακολουθεί τη νόσο για πιθανή αντίσταση στα φάρμακα-εξέλιξη που μπορεί ενδεχομένως να ανοίξει το δρόμο για πιο εξατομικευμένες θεραπείες.

Εξετάζοντας το DNA του καρκίνου στο αίμα, ερευνητές του Institute of Cancer Research, ανακάλυψαν ότι μπορούσαν να εντοπίσουν ποιοι άντρες με προχωρημένο καρκίνο στον προστάτη ήταν ικανοί να ωφεληθούν από την αγωγή με νέα φάρμακα- αναστολείς PARP.

Χρησιμοποίησαν επίσης την εξέταση για την ανάλυση του DNA στο αίμα μετά την έναρξη της αγωγής ώστε οι άντρες που δεν ανταποκρίνονται να εντοπιστούν και να αλλάξουν θεραπεία σε διάστημα 4-8 εβδομάδων.

Η εξέταση θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση του αίματος ενός ασθενούς κατά τη διάρκεια της αγωγής και να εντοπίσει σημάδια ότι ο καρκίνος μπορεί να αρχίζει να αντιστέκεται στα φάρμακα.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η εξέταση είναι η πρώτη που αναπτύχθηκε για θεραπεία προστάτη που στοχεύει σε συγκεκριμένα γενετικά ελαττώματα εντός των όγκων.

Η εξέταση θα μπορούσε να συμβάλλει στην επέκταση της επιβίωσης ή στο να σωθούν ζωές, στοχεύοντας πιο αποτελεσματικά την αγωγή, μειώνοντας και τις παρενέργειές της καθώς και εξασφαλίζοντας ότι οι ασθενείς δεν λαμβάνουν φάρμακα που δεν είναι πιθανό να τους ωφελήσουν.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Cancer Discovery, είναι η πρώτη που εντοπίζει ποιες γενετικές μεταλλάξεις χρησιμοποιεί ο καρκίνος του προστάτη για την αντίσταση στην αγωγή με το olaparib.

Ο καθηγητής Johann de Bono, δήλωσε ότι οι ερευν ητές μπόρεσαν να αναπτύξουν ισχυρή εξέταση 3 σε 1, που θα μπορούσε μελλοντικά να χρησιμοποιηθεί για να βοηθηθούν οι γιατροί να επιλέξουν αγωγή, να ελέγξουν αν δρα και να παρακολουθήσουν τον καρκίνο μακροπρόθεσμα.

Πηγές:
Cancer Discovery.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα