Άνθρωποι που κοιμούνται αργά φαίνεται πως έχουν λιγότερο έλεγχο στις έμμονες ιδέες τους.

Η Meredith Coles, του Binghamton University, δήλωσε ότι η έρευνα έδειξε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες συνέπειες στο να κοιμάται κάποιος σε λάθος χρόνο και ότι θα πρέπει να εκπαιδευτεί το κοινό πάνω σε αυτό.

Οι ερευνητές εξέτασαν 20 ανθρώπους που είχαν διαγνωστεί με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και 10 ανθρώπους με παρόμοια της διαταραχής συμπτώματα κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδες ύπνου.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ημερολόγια ύπνου και καθημερινές αξιολογήσεις για το βαθμό ελέγχου των εμμονικών σκέψεων.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ώρα ύπνου της προηγούμενης νύχτας προέβλεπε σε σημαντικό βαθμό την ικανότητα των συμμετεχόντων να ελέγχουν τις έμμονες ιδέες και την παρορμητική τους συμπεριφοράς την επόμενη ημέρα.

Η Jessica Schubert, του University of Michigan Medical School, σχετικά με το πώς η ασυνήθιστη ώρα ύπνου θα μπορούσε να επηρεάζει τις νοητικές ικανότητες δήλωσε ότι μια πιθανότητα είναι ο έλεγχος των παρορμήσεων. Ενδεχομένως κάτι σχετικά με την αλλαγή της ώρας  ύπνου μπορεί να μειώνει την ικανότητα ελέγχου των σκέψεων και συμπεριφορών.

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι ενδεχομένως είναι πιο πιθανό κάποιος να έχει δυσκολία να αποβάλλει τις σκέψεις που παρεισφρέουν και να αποφύγει τις ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές που αποσκοπούν στη μείωση του άγχους που προκαλείται από τις έμμονες ιδέες.

Πηγές:
31st Annual Meeting of the Associated Professional Sleep Societies.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις