Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος ευθύνεται για την εμφάνιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και άλλων μορφών καρκίνου στη γεννητική περιοχή καθώς και για τα οξυτενή κονδυλώματα, αποτελεί στις μέρες μας την πιο συχνή σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη. Τουλάχιστον 80% των γυναικών θα έχει μολυνθεί με τον ιό HPV μέχρι την ηλικία των 50 ετών, ενώ ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι οι φορείς δεν εμφανίζουν οποιαδήποτε συμπτώματα με συνέπεια να μεταδίδουν εν αγνοία τους τον ιό στους ερωτικούς τους συντρόφους.

Σημαντικά στοιχεία σχετικά με τη συχνότητα εμφάνισης της λοίμωξης HPV, τις σοβαρές συνέπειες που έχει στην ανθρώπινη υγεία καθώς και τις νέες μεθόδους αποτελεσματικής πρόληψης, παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια επιστημονικής διάλεξης με θέμα «Ο εμβολιασμός ως μέσο πρόληψης της επιδημίας του ιού HPV», που διοργάνωσαν η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου και η Παγκύπρια Γυναικολογική και Μαιευτική Εταιρεία σε Λεμεσό και Λευκωσία.

Μιλώντας στην επιστημονική εκδήλωση, ο Καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Δρ Ευθύμιος Δεληγεώρογλου, αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά του HPV και στην πολύ ψηλή συχνότητα που εμφανίζει διεθνώς αλλά και στην Κύπρο, ιδιαίτερα ανάμεσα στο νεαρό πληθυσμό. Πολλές σοβαρές νόσοι, όπως εξήγησε, οφείλονται στον ιό αυτό, όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, του αιδοίου, του κόλπου, του πρωκτού και άλλοι, καθώς και μη καρκινικές καταστάσεις όπως τα οξυτενή κονδυλώματα. Ο δρ Δεληγεώρογλου χαρακτήρισε πολύ χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των γιατρών το τεστ Παπανικολάου, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η εν λόγω εξέταση δεν μπορεί να οδηγήσει σε εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας διότι πολλές γυναίκες αμελούν να εξεταστούν ή οι προκαρκινικές αλλοιώσεις δεν αντιμετωπίζονται έγκαιρα. Συνεπώς χρειάζεται, πρόσθεσε, συνδυασμός της δευτερογενούς και πρωτογενούς πρόληψης, τονίζοντας ότι τα εμβόλια κατά του HPV θωρακίζουν την υγεία.

Από πλευράς της η Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Δρ Βασιλική Παπαευαγγέλου, υπογράμμισε τη σημασία της πρόληψης μέσω του εμβολιασμού. Ο εμβολιασμός σήμερα, όπως είπε, μπορεί να προλάβει μέχρι και το 90% των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και του αιδοίου, 85% των περιπτώσεων καρκίνου του κόλπου καθώς και το 95% των περιπτώσεων καρκίνου του πρωκτού.

Η Δρ Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στη μακρά εμπειρία που υπάρχει με τα εμβόλια κατά του HPV και στην αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα και ασφάλειά τους, γεγονός που εξηγεί γιατί συστήνονται ανεπιφύλακτα από όλους τους διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων. «Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι σήμερα ξέρουμε τι να περιμένουμε από την εφαρμογή προγραμμάτων μαζικής χορήγησης των εμβολίων αυτών» τόνισε, επισημαίνοντας ότι σε χώρες όπου έχουν εφαρμοστεί τέτοια προγράμματα μειώθηκαν κατακόρυφα τα ποσοστά εμφάνισης ασθενειών που προκαλούνται από τον ιό HPV. Σημείωσε, παράλληλα, την ανάγκη εμβολιασμού και των δύο φύλων, έτσι ώστε άντρες και γυναίκες να προστατευθούν και να τεθεί φραγμός στη μετάδοση του ιού.

Στην Κύπρο καταγράφονται κάθε χρόνο 40 νέα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και η εν λόγω ασθένεια αποτελεί μια από τις δέκα πιο συχνές μορφές καρκίνου στις γυναίκες. Όπως ανέφερε ο Διευθυντής του Τμήματος Παθολογίας-Ογκολογίας του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου Δρ Δημήτρης Παπαμιχαήλ, η διαδικασία θεραπείας του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι πολύ δύσκολη όχι μόνο από ιατρικής αλλά και από ψυχολογικής άποψης, τόσο για τις ίδιες τις ασθενείς όσο και για τις οικογένειές τους. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα και στη χώρα μας, ανέφερε ο γιατρός, χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντικό το γεγονός ότι υπάρχει πλέον η δυνατότητα πρόληψής του.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο