Τις περασμένες δεκαετίες, τα ποσοστά θνησιμότητας λόγω καρκίνου και καρδιοπάθειας μειώθηκαν στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες χάρη σε πιο αποτελεσματικές στρατηγικές πρόληψης, έγκαιρο εντοπισμό και μεγαλύτερη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες περίθαλψης.

Δεν ισχύει το ίδιο για πιο φτωχές χώρες, όπου ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνει από τη νόσο είτε παραμένει στα ίδια επίπεδα είτε συνεχίζει να αυξάνει.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τον αντίκτυπο του καρκίνου στο προσδόκιμο επιβίωσης ανθρώπων 40-48 ετών, από το 1981 έως το 2010, και το συνέκριναν με την επίδραση που είχε η καρδιοπάθεια την ίδια περίοδο.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο, από βάσεις δεδομένων 52 χωρών που ανήκουν στον ΠΟΥ. Περιέλαβαν θανάτους από όλα τα είδη καρκίνου συνδυαστικά και συγκεκριμένα για τους 5 συνήθεις-πνεύμονος, παχέος εντέρου, στομάχου, προστάτη και μαστού.

Στη συνέχεια αξιολόγησαν τις χώρες σύμφωνα με έναν κοινωνικό δείκτη, τον Human Development Index (HDI), που μετρά την υγεία, τον πλούτο και την εκπαίδευση των πληθυσμών.

Ανακάλυψαν ότι πτώσεις στα ποσοστά θνησιμότητας λόγω καρδιακής νόσου αφορούσαν περισσότερα από τα μισά κέρδη στο προσδόκιμο επιβίωσης. Γυναίκες που ζούσαν σε κράτη με πολύ υψηλά σκορ στον δείκτη Human Development Index πρόσθεσαν σχεδόν 2 χρόνια στη ζωή τους και οι άντρες σχεδόν 2,5.

Ωστόσο, πτώσεις στα ποσοστά θνησιμότητας λόγω καρκίνου συνέβαλαν λιγότερο σε κέρδη όσον αφορά το προσδόκιμο επιβίωσης.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα κέρδη ποίκιλαν ανάλογα με τον πλούτο των χωρών. Οι γυναίκες κέρδισαν 6 μήνες και οι άντρες σχεδόν 1 χρόνο σε πολύ ανεπτυγμένα κράτη. Σε λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, ωστόσο, γυναίκες και άντρες κέρδισαν 0,2 χρόνια.

Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι πτώσεις στα ποσοστά θνησιμότητας λόγω καρκίνου στον πνεύμονα στους άντρες συνδέονταν με βελτίωση στον έλεγχο του καπνίσματος. Σε πολύ πλούσια κράτη, αυτές οι στρατηγικές οδήγησαν στα μεγαλύτερα κέρδη όσον αφορά το προσδόκιμο επιβίωσης.

Τα πτωτικά ποσοστά θνησιμότητας από τον καρκίνο μαστού ήταν η κύρια αιτία της αυξημένης μακροζωίας στις γυναίκες σε πολύ ανεπτυγμένες χώρες. Οι ερευνητές απέδωσαν αυτά τα κέρδη σε πιο έγκαιρο εντοπισμό της νόσου και σε μεγαλύτερη πρόσβαση σε αποτελεσματικές αγωγές.

Ωστόσο, τα αυξανόμενα ποσοστά καρκίνου στο μαστό οδήγησαν σε μειώσεις του προσδόκιμου επιβίωσης σε λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες.

Η έρευνα έχει ορισμένους περιορισμούς, όπως λιγότερο συνεπή στοιχεία από φτωχά κράτη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι χρειάζεται δράση για να αντιμετωπιστούν οι διαφορές στη θνησιμότητα από καρκίνο μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο BMJ.

Πηγές:
BMJ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα φάρμακα παρασκευάζονται για ασθενείς, όχι για αποθέματα
Θέλουμε να μας πει το DNA μας από τι μπορούμε να αρρωστήσουμε;
Πώς το ήπαρ βοηθά ορισμένους καρκινικούς όγκους να αντιστέκονται [μελέτη]