Η κατανάλωση ακόμα και μικρών ποσοτήτων αλκοόλ στην εγκυμοσύνη θα μπορούσε να αλλάξει τα χαρακτηριστικά ενός μωρού, ανακάλυψε νέα έρευνα.

Ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από φωτογραφίες προσώπων 415 παιδιών ενός έτους και ανακάλυψαν λεπτές διαφορές στα πρόσωπα των μωρών-κυρίως γύρω από τη μύτη, τα μάτια και τα χείλη-που συνδέονταν με σχεδόν όλα τα επίπεδα έκθεσης στο αλκοόλ.

Το αλκοόλ φάνηκε να επηρεάζει το σχήμα του προσώπου, είτε ήταν στο πρώτο τρίμηνο είτε σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ωστόσο, οι αλλαγές ήταν τόσο λεπτές που δεν ήταν ορατές με γυμνό μάτι.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν software τρισδιάστατης απεικόνισης που έδειξε σχεδόν 70.000 μέρη του προσώπου ενός μωρού για να εντοπίσουν διαφορές μεταξύ μωρών των οποίων οι μητέρες είχαν καταναλώσει αλκοόλ σε σύγκριση με όσες δεν είχαν καταναλώσει.

Ακόμα και χαμηλά επίπεδα αλκοόλ, όπως 2 ποτά σε κάποια περίσταση και όχι περισσότερα από 7 την εβδομάδα, συνδέθηκαν με αλλαγές στο σχήμα του προσώπου.

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι μικρή ποσότητα αλκοόλ βλάπτει το έμβρυο.

Η Jane Halliday, του Murdoch Children’s Research Institute, στη Βικτώρια, δήλωσε ότι δεν γνωρίζουμε αν οι μικρές αλλαγές στο σχήμα του προσώπου συνδέονται με κάποιον τρόπο με διαφορές στην ανάπτυξή τους. Σχεδιάζει να το εξετάσει καθώς θα μεγαλώνουν τα παιδιά.

Μεταξύ των αλλαγών στα χαρακτηριστικά του προσώπου που ανακαλύφθηκαν ήταν ελαφρώς κοντύτερη και πιο ανασηκωμένη μύτη.

Αυτό το χαρακτηριστικό προσώπου συνδέεται με το εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο. Μικρότερα μάτια και λεπτό πάνω χείλος επίσης συνδέονται με το σύνδρομο, όπως και διαταραχές συγκέντρωσης και συμπεριφοράς.

Από τις 1.570 γυναίκες που εξέτασε η έρευνα από την Αυστραλία, ποσοστό 27% δήλωσε ότι κατανάλωσε τουλάχιστον λίγο αλκοόλ στην εγκυμοσύνη.

Πηγές:
JAMA Pediatrics

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας
Πώς το αβοκάντο επηρεάζει τον κίνδυνο διαβήτη στις γυναίκες