Η Ethicon (τμήμα της Johnson & Johnson Medical Devices) ανακοίνωσε τη δημοσίευση των τελικών πενταετών αποτελεσμάτων της εταιρικά χρηματοδοτούμενης μελέτης STAMPEDE (Surgical Treatment And Medications Potentially Eradicate Diabetes Efficiently), στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «New England Journal of Medicine» (NEJM).

Τα αποτελέσματα της μελέτης καταδεικνύουν ότι η Βαριατρική και Μεταβολική χειρουργική, συνδυασμένες με εντατική φαρμακευτική αγωγή έχει καλύτερα μακροχρόνια θεραπευτικά αποτελέσματα συγκριτικά με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής ως μονοθεραπεία, σε ασθενείς με ΔΜΣ ≥ 27 και μη ελεγχόμενο διαβήτη τύπου 2.[1]

Η μελέτη STAMPEDE, διενεργήθηκε από την Κλινική Cleveland, με επικεφαλής τον Δρ. Philip Schauer, M.D., Διευθυντή του Ινστιτούτου Βαριατρικής και Μεταβολικής Χειρουργικής της Κλινικής Cleveland και αμειβόμενο σύμβουλο της Ethicon. Σύμφωνα με τα τυχαιοποιημένα στοιχεία της πενταετούς παρακολούθησης, ασθενείς που υποβλήθηκαν σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση εμφάνισαν σταθερή βελτίωση του γλυκαιμικού τους ελέγχου, ταυτόχρονα με μειωμένη χρήση αντιδιαβητικών φαρμάκων.

Η μελέτη STAMPEDE αναγνωρίστηκε πρόσφατα από το Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας ως μία από τις 10 κορυφαίες καρδιαγγειακές μελέτες του 2016.

Το έργο της μελέτης STAMPEDE θα συνεχιστεί στη μελέτη ARMMS (Alliance of Randomized trials of Medicine versus Metabolic Surgery in type 2 diabetes), μια μελέτη που συνδυάζει τη STAMPEDE και τρεις άλλες μελέτες, με σκοπό την αξιολόγηση των επιπτώσεων της χειρουργικής επέμβασης σε διάστημα έως και 10 ετών. Αυτή η εν εξελίξει έρευνα ενισχύει την ενημέρωση της κοινότητας και άλλων ενδιαφερόμενων μερών, ενώ συμβάλει στην προσβασιμότητα σε επεμβάσεις βαριατρικής και μεταβολικής χειρουργικής, αποσκοπώντας στη βελτίωση των κλινικών αποτελεσμάτων και της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Κατευθυντήριες Οδηγίες για τη Βαριατρική χειρουργική DSS-II

Η Ethicon, παρούσα για μία ακόμη φορά στις επιστημονικές εξελίξεις, υποστήριξε τη Σύνοδο Κορυφής για τη Χειρουργική του Διαβήτη 2016 (DSS 2016) στο Λονδίνο, μία διάσκεψη συναίνεσης στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των σημαντικότερων Επιστημονικών Εταιριών για το Διαβήτη, την Παχυσαρκία και τη Χειρουργική από όλο τον κόσμο. . Μετά το πέρας του συνεδρίου, η DSS εκπόνησε τις παγκόσμιες κλινικές Κατευθυντήριες Οδηγίες για τη χειρουργική θεραπεία του διαβήτη οι οποίες έλαβαν την έγκριση 46 Επιστημονικών Εταιρειών από όλο τον κόσμο. Οι παραπάνω Κατευθυντήριες Οδηγίες έχουν ήδη ενσωματωθεί στην έκδοση της Αμερικανικής Ένωσης Διαβήτη (ADA) του 2017: «Ενδεδειγμένες Θεραπείες για τον Διαβήτη».

«Με τις νέες αυτές Κατευθυντήριες Οδηγίες της ADA και των άλλων σημαντικών οργανισμών, ο διαβήτης Τύπου 2 ανακηρύχθηκε επίσημα ως χειρουργήσιμη νόσος, με τη βαριατρική και τη μεταβολική χειρουργική να αποτελούν ενδεδειγμένες θεραπείες. Αυτό αποτελεί πραγματικά μια ιστορική εξέλιξη», δήλωσε ο Francesco Rubino, MD, πρόεδρος του  τμήματος Μεταβολικής και Βαριατρικής Χειρουργικής του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου και συνδιοργανωτής της DSS. «Είναι ζωτικής σημασίας να ενημερωθούν οι ιατροί της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, οι φορείς χάραξης πολιτικών υγείας καθώς και το ευρύ κοινό για τις νέες κατευθυντήριες γραμμές, ώστε οι ενδεδειγμένοι ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε μια θεραπευτική αντιμετώπιση του διαβήτη που είναι κλινικά αποδεδειγμένη και οικονομικά αποτελεσματική."

Τα κρίσιμα και νέα αυτά στοιχεία εμφανίζονται σε μια εποχή που τα ποσοστά παχυσαρκίας και οι παθήσεις που σχετίζονται με αυτή, μεταξύ των οποίων και ο Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 2, αυξάνονται συνεχώς, επιβαρύνοντας σημαντικά την παγκόσμια Υγεία και την Οικονομία [2],[3]. Σχεδόν το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού (2,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι) και σχεδόν το 20% του ενήλικου πληθυσμού της Ευρώπης είναι παχύσαρκοι.[4],[5]  Σύμφωνα με δεδομένα του OECD, η Ελλάδα έχει έναν από τους υψηλότερους δείκτες παχυσαρκίας  σε ενηλίκους στην Ευρώπη (17% δηλώνουν παχύσαρκοι), και το υψηλότερο ποσοστό παχυσαρκίας σε παιδιά με ποσοστά που ξεπερνούν το 35%  και το 40% στις ηλικίες των 10 και 12 ετών αντιστοίχως 6. Η ετήσια οικονομική δαπάνη που αποδίδεται στην παχυσαρκία ανέρχεται στα €33 δισεκατομμύρια και €0,9 δισεκατομμύρια στην Ευρώπη και στην Ελλάδα αντιστοίχως 7.

Η Βαριατρική / Μεταβολική Χειρουργική δίνει τη δυνατότητα μείωσης του αριθμού των φαρμακευτικών αγωγών σε ορισμένους ασθενείς, βελτιώνοντας την υγεία και την ποιότητα ζωής τους με μία και μόνο χειρουργική επέμβαση.[6]

Ethicon

Η Silvia De Dominicis, Αντιπρόεδρος Ethicon ΕΜΕΑ, προέβη στα ακόλουθα σχόλια:
"Παρά τα συνεχώς αυξανόμενα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της μεταβολικής χειρουργικής, πολλοί πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης και πολλοί ασθενείς εξακολουθούν να είναι ανεπαρκώς ενημερωμένοι σχετικά με τις επιστημονικές έρευνες και τα πιθανά οφέλη της χειρουργικής θεραπείας για την παχυσαρκία και τον διαβήτη Τύπου 2. Στην Ethicon, πιστεύουμε ότι όλοι οι ασθενείς που υποφέρουν από τις παραπάνω νόσους πρέπει να είναι επαρκώς ενημερωμένοι και να έχουν πρόσβαση σε αποτελεσματικές θεραπείες, συμπεριλαμβανομένης της Βαριατρικής και Μεταβολικής χειρουργικής. Χαιρετίζουμε τα δεδομένα της μελέτης STAMPEDE καθώς και τις ανανεωμένες Κατευθυντήριες Οδηγίες της ADA.”

Από τη δημιουργία των πρώτων ραμμάτων έως την επανάσταση της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής , η Ethicon, εταιρεία της Johnson & Johnson, έχει συμβάλει στην εξέλιξη της χειρουργικής επιστήμης για περισσότερα από 60 χρόνια. Η συνεχής μας προσήλωση στη Διαμόρφωση του Μέλλοντος της Χειρουργικής βασίζεται στη δέσμευσή μας να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση των πιο σημαντικών θεμάτων στο χώρο της υγειονομικής περίθαλψης παγκοσμίως,  σώζοντας και ανακουφίζοντας περισσότερες ζωές. Με τις χειρουργικές τεχνολογικές λύσεις της Ethicon, στις οποίες περιλαμβάνονται  ράμματα, σετ συρραφής, συσκευές διαθερμίας και υπερήχων, τροκάρ και αιμοστατικά, αλλά και με τη δέσμευσή μας να συμβάλλουμε στη θεραπεία των σοβαρότερων ιατρικών παθήσεων όπως η παχυσαρκία και ο καρκίνος, προσφέρουμε ιατρική καινοτομία  που οδηγεί σε αλλαγές στη ζωή των ασθενών. Μάθετε περισσότερα στη διεύθυνση www.ethicon.com, και ακολουθήστε μας στο Twitter @Ethicon.

Ο Δρ. Schauer είναι αμειβόμενος σύμβουλος της Ethicon.

 

Η μελέτη STAMPEDE χρηματοδοτήθηκε από την Ethicon, εταιρεία της Johnson & Johnson. 

 

* Η Ethicon εκπροσωπεί τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της Ethicon, Inc., Ethicon Endo-Surgery, LLC και ορισμένων από τις θυγατρικές τους.

Πηγές:


[1] Schauer PR, Bhatt DL, Kirwan JP, et al. Bariatric Surgery versus Intensive Medical Therapy for Diabetes – 3-Year Outcomes. NEJM. 2014;370:2002–2013. http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1401329. Τελευταία πρόσβαση 22 Μαΐου 2014.
[2] Graziano da Silva, J. (2015, 18 Μαρτίου). Reversing the Global Obesity Pandemic. Ανακτήθηκε 4 Νοεμβρίου 2015.
[3] Zhang P, Zhang X, Brown JB et al. Economic Impact of Diabetes. IDF Diabetes Atlas Fourth Edition.
[4] Dobbs, R., Sawers, C., Thompson, F., Manyika, J., Woetzel, J., Child, P., McKenna, S., Spatharou, A. (2014 1 Νοεμβρίου). How the world could better fight obesity. διαθέσιμο σε http://www.mckinsey.com/insights/economic_studies/how_the_world_could_better_fight_obesity.
5 World Health Organization Health Topics. http://www.euro.who.int/en/health-topics/noncommunicable-diseases/obesity/data-and-statistics

6 OECD. Health at a Glance: Europe 2016, 2016

7 Fry J, Finley W. The prevalence and costs of obesity in the EU. Proceedings of the Nutrition Society.
2005;64:359–362
 

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κλειστός προϋπολογισμός για σκευάσματα χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;