Οι ταπετσαρίες μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλουν στο ‘’σύνδρομο του άρρωστου κτηρίου’’, σύμφωνα με  νέα έρευνα.

Τοξίνες από μύκητες που αναπτύσσονται στις ταπετσαρίες μπορούν εύκολα να βρεθούν στον αέρα και να αποτελέσουν κίνδυνο για την υγεία σε εσωτερικό χώρο.

Ο ερευνητής Dr. Jean-Denis Bailly σε εργαστηριακά πειράματα έδειξε ότι οι μυκοτοξίνες θα μπορούσαν να μεταφερθούν από υλικό με μούχλα στον αέρα, κάτω από καταστάσεις που μπορεί να τις συναντήσουμε στα κτήρια.

Ο Bailly, καθηγητής στο National Veterinary School of Toulouse, δήλωσε ότι οι μυκοτοξίνες μπορούν να εισπνευστούν και θα πρέπει να διερευνηθούν ως παράμετροι της ποιότητας του αέρα σε εσωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα σε σπίτια με ορατή μόλυνση από μύκητες.

Οι ερευνητές προχώρησαν σε εξομοίωση της ροής του αέρα πάνω από κομμάτι ταπετσαρίας που είχε μολυνθεί με 3 είδη μυκήτων που βρίσκονται συχνά σε εσωτερικούς χώρους.

Ο Bailly δήλωσε ότι οι περισσότερες από τις τοξίνες που μεταδίδονται μέσω αέρα πιθανόν υπάρχουν σε σπόρους μυκήτων αλλά έδειξε επίσης ότι μέρος του τοξικού φορτίου βρισκόταν σε πολύ μικρά σωματίδια-σκόνη ή μικροσκοπικά κομμάτια ταπετσαρίας που θα μπορούσαν εύκολα να εισπνευστούν.

Οι μυκοτοξίνες είναι πιο γνωστές για την εμφάνισή τους στις τροφές. Ωστόσο, η παρουσία τους σε εσωτερικούς χώρους θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ως σημαντική παράμετρος της ποιότητας του αέρα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Applied and Environmental Microbiology.

Πηγές:
Applied and Environmental Microbiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ευλογιά: Ανάγκη για νέα εμβόλια και φάρμακα - Τι αναφέρεται σε αμερικανική έκθεση
Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας- ιδιαίτερα στις γυναίκες [μελέτη]
Εκτός λειτουργίας οι εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ την Κυριακή, λόγω αναβάθμισης του ΑΜΚΑ