Οι περισσότεροι εργαζόμενοι σε γραφείο, μέσης ηλικίας, περνούν τώρα περισσότερο χρόνο καθισμένοι σε σχέση με τους συνταξιούχους, σύμφωνα με νέα έρευνα από τη Σκοτία.

Ερευνητές του University of Edinburgh ανακάλυψαν ότι Σκοτσέζοι 45 έως 54 ετών περνούν κατά μέσον όρο 7.8 ώρες την ημέρα (εκτός Σαββατοκύριακου) καθισμένοι.

Αυτό συγκριτικά με τις 7.4 ώρες καθιστικής ζωής για τους άνω των 75 ετών.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα στοιχεία υπογραμμίζουν τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία από την υπερβολική καθιστική ζωή στην εργασία.

Ειδικοί σημειώνουν ότι υψηλά επίπεδα καθιστικής ζωής αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, καρδιαγγειακής νόσου, διαβήτη τύπου 2 και ορισμένων καρκίνων.

Μόνο η νεαρότερη ομάδα από αυτές που μελετήθηκαν- 16 έως 24 ετών- κάνει λιγότερο καθιστική ζωή από τους άνω των 75 ετών τις καθημερινές.

Τα ευρήματα του University of Edinburgh δημοσιεύονται στο περιοδικό Journal of Sports Sciences.

Οι ερευνητές απέκτησαν στοιχεία από 14.000 ανθρώπους στη Σκοτία.

Το Σαββατοκύριακο, η κατάσταση αντιστρέφεται. Άνθρωποι ηλικίας 25 έως 54 ετών έκαναν τη λιγότερο καθιστική ζωή- μεταξύ 5.2 και 5.7 ωρών. Άνθρωποι  άνω των 75 κάθονταν περισσότερο- 7.3 έως 7.4 ώρες την ημέρα.

Στους νεότερους, ο περισσότερος χρόνος καθιστικής ζωής αφορά την τηλεόραση ή διάφορες οθόνες.

Οι άντρες περνούν λιγότερο χρόνο μπροστά στην οθόνη καθώς μεγαλώνουν, με τις γυναίκες να φτάνουν στην οροφή στη μέση ηλικία.

Η ερευνήτρια Tessa Strain, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η αλλαγή των συνηθειών στο χώρο εργασίας θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή, δεδομένου του χρόνου που περνούμε καθισμένοι εκεί καθημερινά.

Πηγές:
Journal of Sports Sciences.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα