Πρόσφατη έρευνα ανακάλυψε σχέση μεταξύ της έναρξης αντιρετροϊκής αγωγής νωρίς, με αυξημένο κίνδυνο οστικής απώλειας σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό HIV.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στις 27 Ιουνίου στο περιοδικό Journal of Bone and Mineral Research, έδειξε αρνητική επίδραση στην οστική πυκνότητα σε ασθενείς που έλαβαν άμεσα την αγωγή σε σχέση με όσους την έλαβαν αργότερα.

Η ερευνήτρια, Καθηγήτρια Jennifer Hoy, δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι η αρχή της θεραπείας επίσης συνδέεται με επιτάχυνση της οστικής απώλειας της τάξης του 2%-4% και το ποσοστό πτώσης στη συνέχεια φαίνεται πως επιβραδύνεται μετά τα πρώτα 2 χρόνια αγωγής σε σύγκριση με φορείς που αναβάλλουν την αγωγή.

Ερευνητές παρακολούθησαν 399 συμμετέχοντες για 2,2 χρόνια κατά μέσον όρο, με 195 συμμετέχοντες να έχουν λάβει άμεσα την αγωγή και 204 να την έχουν λάβει αργότερα.

Παρά την πιθανή μακροπρόθεσμη παρενέργεια, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι τα συνολικά οφέλη της αντιρετροϊκής αγωγής στην πρόληψη της μετάδοσης του HIV και των αρνητικών συνεπειών στην υγεία είναι πιο σημαντικά από την οστική απώλεια.

 

Πηγές:
Journal of Bone and Mineral Research.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα