Νέα έρευνα έδειξε ότι η ελεύθερη κατανάλωση υγιεινών λιπαρών (που περιέχονται στο ελαιόλαδο και στο αβοκάντο) μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε  λιπώδη νόσο του ήπατος -παράγοντα κινδύνου για μεταβολικές διαταραχές.

Η Caroline C. Duwaerts, του University of California, δήλωσε ότι υπάρχει από καιρό η πεποίθηση ότι τα κορεσμένα λιπαρά βλάπτουν το ήπαρ.

Στην έρευνα, η Duwaerts ανέλυσε το ρόλο διαφορετικών θρεπτικών ουσιών στην ανάπτυξη  λιπώδους νόσου του ήπατος.

Δημιούργησε 4 διατροφές με υψηλές θερμίδες με συνδυασμούς λιπών- κορεσμένων ή μονοακόρεστων- με υδατάνθρακες -σουκρόζη ή άμυλο.

Οι διατροφές ήταν περίπου 40% υδατάνθρακες, 40% λιπαρά και 20% πρωτεΐνη ανα θερμίδα.

Τέσσερις ομάδες ποντικών έλαβαν πειραματική διατροφή για 6 μήνες και συγκρίθηκαν με ποντικούς που  έλαβαν την κανονική διατροφή για ποντικούς, που περιέχει πολύ χαμηλότερα λιπαρά.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όλοι οι ποντικοί στις πειραματικές διατροφές που ήταν ελεύθεροι να τρώνε όσο ήθελαν  έγιναν παχύσαρκοι στο τέλος των 6 μηνών και εμφάνισαν λιπώδες ήπαρ.

Ποντικοί που έλαβαν τη διατροφή αμύλου-μονοακόρεστων λιπαρών είχαν την πιο σοβαρή νόσο, συσσωρεύοντας  40% περισσότερο λιπώδες ήπαρ σε σχέση με ποντικούς στις άλλες 3 διατροφές.

Το ήπαρ τους εμφάνισε οίδημα με το επιπλέον βάρος και κάτω από το μικροσκόπιο διακρίνονταν σφαιρίδια λίπους.

Επιπλέον, οι ερευνητές πρόσεχαν ότι αυτοί οι ποντικοί έχασαν λίπος γύρω από τους όρχεις, περιοχή όπου αποθήκευαν λίπος. Όταν εξέτασαν το σπλαχνικό λιπώδη ιστό είδαν ασυνήθιστου βαθμού θάνατο λιπωδών κυττάρων και σημάδια φλεγμονής.

Η Duwaerts, εκτιμά ότι πρόκειται για θέμα αναλογίας, οπότε λίγο ελαιόλαδο στη σαλάτα είναι αποδεκτό αλλά η καθημερινή συνήθεια ζυμαρικών βουτηγμένων στο ελαιόλαδο θα μπορούσε να αποτελεί λόγο ανησυχίας.

Γενικά, τα καλά ακόρεστα λιπαρά θεωρούνται αναγκαία και ωφέλιμα για την υγεία, περιλαμβανομένης της καρδιάς και του εγκεφάλου.

Ωστόσο, νέα ευρήματα από την έρευνα δείχνουν άλλα, καθώς μεγάλη ποσότητα υγιεινών λιπαρών μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει κινδύνους για την υγεία.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cellular and Molecular Gastroenterology and Hepatology.

Πηγές:
Cellular and Molecular Gastroenterology and Hepatology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο