Η υιοθέτηση μεσογειακής διατροφής πλούσιας σε ψάρια και φρούτα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο στο παχύ έντερο, αναφέρει νέα έρευνα.

Η έρευνα έδειξε ότι αν κάποιος μειώσει την κατανάλωση αναψυκτικών μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου στο παχύ έντερο κατά 86%.

Η Naomi Fliss Isakov, του Tel-Aviv Medical Centre, ανακάλυψε ότι καθεμία από αυτές τις 3 επιλογές συνδεόταν με λίγο περισσότερο από 30% μειωμένες πιθανότητες να έχει κάποιος προχωρημένη προκαρκινική βλάβη στο παχύ έντερο σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν έτρωγαν τα συστατικά της μεσογειακής διατροφής.

Η Isakov πρόσθεσε ότι μεταξύ των ανθρώπων που έκαναν και τις 3 υγιεινές επιλογές. το όφελος έφτανε σε σχεδόν 86% μειωμένες πιθανότητες.

Για την έρευνα. που παρουσιάστηκε στο ESMO 19th World Congress on Gastrointestinal Cancer, οι ερευνητές περιέλαβαν 808 ανθρώπους που υποβλήθηκαν σε εξετάσεις ή διαγνωστική κολονοσκόπηση οι οποίοι ήταν 40-70 ετών και ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή.

Ως τυπική μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίστηκε αυτή με επίπεδα κατανάλωσης άνω του μέσου όρου σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής άλεσης, ψάρια και πουλερικά και μεγάλη αναλογία μονοακόρεστων ως προς κορεσμένα, λιπαρών, καθώς και κατανάλωση κάτω του μέσου όρου αλκοόλ, αναψυκτικών και κόκκινου κρέατος.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι η κατανάλωση ακόμα και 2-3 συστατικών της δίαιτας σε σύγκριση με κανένα συνδεόταν με μισές πιθανότητες ύπαρξης προχωρημένων πολυπόδων.

Πηγές:
ESMO 19th World Congress on Gastrointestinal Cancer.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας