Φάρμακα που χρησιμοποιούνται ευρέως για την αντιμετώπιση της καούρας, του έλκους και άλλων προβλημάτων του πεπτικού μπορεί ενδεχομένως να αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου όταν λαμβάνονται για μεγάλη περίοδο. Αυτό αναφέρει νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο BMJ Open.

Αυτά τα φάρμακα- αναστολείς αντλίας πρωτονίων -επίσης έχουν συνδεθεί με νεφρική βλάβη, άνοια και αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων.

Ερευνητές του Washington University School of Medicine στο St. Louis, ανέλυσαν στοιχεία που συλλέχτηκαν σε 6 χρόνια, για πάνω από 6 εκατομμύρια ανθρώπους. Πραγματοποιήθηκαν 3 αναλύσεις.

Μια σε 349.312 ανθρώπους στους οποίους είχε συνταγογραφηθεί είτε ένα; αναστολέας αντλίας πρωτονίων είτε άλλο είδος φαρμάκου που καταστέλλει τα οξέα του στομάχου- H2 ανταγωνιστές. Μια συνέκρινε τη χρήση αναστολέων αντλίας πρωτονίων με μη χρήση αυτών σε 3.288.092 ανθρώπους και η τρίτη συνέκρινε τη χρήση αναστολέων αντλίας πρωτονίων με μη χρήση είτε αυτών είτε H2 ανταγωνιστών σε 2.887.030 ανθρώπους.

Η χρήση ενός αναστολέα αντλίας πρωτονίων συνδέθηκε με 25% υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από οποιοδήποτε αίτιο και ο κίνδυνος αυξανόταν σε συνάρτηση με τη διάρκεια του χρόνου λήψης του.

Οι ερευνητές υποδεικνύουν οι άνθρωποι που λαμβάνουν αναστολείς αντλίας πρωτονίων θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες του γιατρού τους προσεκτικά και να λαμβάνουν τα συγκεκριμένα φάρμακα για το μικρότερο δυνατόν διάστημα που χρειάζεται για τον έλεγχο των συμπτωμάτων.

Πηγές:
BMJ Open.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα