Η ύπαρξη σκοπού που τους κάνει να σηκώνονται από το κρεβάτι κάθε πρωί βοηθά ηλικιωμένους να κοιμούνται καλύτερα τη νύχτα, σύμφωνα με έρευνα του Northwestern University στο Evanston του Illinois. Ηλικιωμένοι που αισθάνονται ότι η ζωή τους έχει νόημα έχουν λιγότερες διαταραχές ύπνου, όπως άπνοια ή σύνδρομο ανήσυχων ποδιών.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Sleep Science and Practice, έγινε σε 823 ανθρώπους που δεν είχαν άνοια, με μέση ηλικία τα 79 έτη.

Συμμετέχοντες απάντησαν σε 10 ερωτήσεις σχετικά με το σκοπό της ζωής, όπως ‘’αισθάνομαι καλά όταν σκέφτομαι τι έκανα στο παρελθόν και για αυτό που ελπίζω να κάνω στο μέλλον’’.

Απάντησαν επίσης σε 32 ερωτήσεις σχετικά με τις συνήθειες ύπνου.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσοι ένιωθαν ότι η ζωή τους είχε νόημα είχαν μετρίως καλύτερη ποιότητα ύπνου γενικά και ήταν κατά 63% λιγότερο πιθανό να έχουν άπνοια και 52% λιγότερο πιθανό να έχουν σύνδρομο ανήσυχων ποδιών.

Η εμφάνιση της αυπνίας και άλλων διαταραχών ύπνου αυξάνει με την ηλικία και σύμφωνα με τους ερευνητές η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι θεραπείες με βάση τον διαλογισμό που βελτιώνουν την αίσθηση σκοπού θα μπορούσαν να βοηθήσουν.

Πηγές:
Sleep Science and Practice.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο
Μεγαλειώδες το συλλαλητήριο στο Λασίθι για τις ελλείψεις στην Υγεία
Ερευνητές στοχεύουν να θεραπεύσουν την οστεοαρθρίτιδα σε 5 χρόνια - Οι αρθρώσεις θα αυτοθεραπεύονται