Γυναίκες που θηλάζουν για τουλάχιστον 15 μήνες συνολικά, ενδεχομένως είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν πολλαπλή σκλήρυνση σε σύγκριση με όσες δεν θηλάζουν καθόλου ή θηλάζουν μέχρι 4 μήνες σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Neurology.

Η έρευνα έγινε σε 397 γυναίκες με μέση ηλικία τα 37 έτη που είχαν πρόσφατα διαγνωστεί με τη νόσο ή με πρόδρομα συμπτώματα. Συγκρίθηκαν με 433 γυναίκες και απάντησαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με κυήσεις, θηλασμό, χρήση ορμονικής αντισύλληψης και άλλους παράγοντες.

Γυναίκες που θήλασαν συνολικά για 15 μήνες ή περισσότερο είχαν 53% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πολλαπλή σκλήρυνση ή πρόδρομα συμπτώματα σε σύγκριση με γυναίκες που θήλασαν από 0 έως 4 μήνες.

Συνολικά, 85 από τις υγιείς γυναίκες είχαν θηλάσει για 15 μήνες ή περισσότερο σε σχέση με 44 από τις γυναίκες με την πάθηση. Στις υγιείς γυναίκες, 110 θήλασαν από 0 έως 4 μήνες σε σύγκριση με 118 από τις γυναίκες με τη νόσο.

Γυναίκες που ήταν 15 ετών και άνω όταν άρχισε η έμμηνος ρύση είχαν 44% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αργότερα τη νόσο σε σύγκριση με γυναίκες που ήταν 11 ετών ή νεότερες.

Συνολικά, 44 από τις υγιείς γυναίκες ήταν 15 ετών και άνω στην έναρξη της εμμηνορρυσίας σε σύγκριση με 27 από τις γυναίκες με τη νόσο. Επιπλέον, 120 από τις υγιείς γυναίκες ήταν 11 ετών ή νεότερες στην έναρξη της εμμηνορρυσίας σε σύγκριση με 131 από τις γυναίκες με τη νόσο.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι ο θηλασμός είναι υπεύθυνος για το μειωμένο κίνδυνο πολλαπλής σκλήρυνσης.

 

Πηγές:
Neurology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού από τους νέους
ΕΚΑΒ: Ολοκληρώθηκε η πλήρους ανάπτυξης άσκηση πεδίου στην Κρήτη
Πώς θα διατηρήσω τα κιλά μου μετά τη δίαιτα