Περίπου 3 στους 10 ανθρώπους παγκοσμίως, ή 2,1 δισεκατομμύρια, δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές, άμεσα διαθέσιμο νερό στο σπίτι και 6 στα 10 ή 4,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν διαθέτουν επαρκή υγιεινή, σύμφωνα με νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της UNICEF.

"Το ασφαλές νερό, η υγιεινή και η υγιεινή στο σπίτι δεν θα πρέπει να αποτελούν προνόμιο μόνο εκείνων που είναι πλούσιοι ή ζουν σε αστικά κέντρα", λέει ο κ. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής της WHO. "Αυτές είναι μερικές από τις πιο βασικές απαιτήσεις για την ανθρώπινη υγεία και όλες οι χώρες έχουν την ευθύνη να εξασφαλίσουν ότι όλοι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτές".

Δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες πόσιμου νερού και αποχέτευσης από το 2000, αλλά αυτές οι υπηρεσίες δεν παρέχουν αναγκαστικά ασφαλές νερό και αποχέτευση. Πολλά σπίτια, εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και σχολεία εξακολουθούν να στερούνται σαπουνιού και νερού για πλύσιμο στο χέρι. Αυτό θέτει την υγεία όλων των ανθρώπων - αλλά κυρίως των μικρών παιδιών - σε κίνδυνο για ασθένειες, όπως η διάρροια.

Ως αποτέλεσμα, κάθε χρόνο, 361. 000 παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν λόγω διάρροιας. Η κακή αποχέτευση και το μολυσμένο νερό συνδέονται επίσης με τη μετάδοση ασθενειών, όπως η χολέρα, η δυσεντερία, η ηπατίτιδα Α .

"Τα ασφαλή ύδατα, η αποτελεσματική αποχέτευση και η υγιεινή είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία κάθε παιδιού και κάθε κοινότητας - και έτσι είναι απαραίτητα για την οικοδόμηση ισχυρότερων, πιο υγιεινών και πιο δίκαιων κοινωνιών", δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της UNICEF Anthony Lake.  

Σημαντικές ανισότητες εξακολουθούν να υφίστανται

Προκειμένου να μειωθούν οι παγκόσμιες ανισότητες, οι νέοι Στόχοι για την Αειφόρο Ανάπτυξη (SDG) ζητούν να   επιτευχθεί καθολική πρόσβαση στις βασικές υπηρεσίες μέχρι το 2030.

Από τα 2,1 δισεκατομμύρια ανθρώπους που δεν έχουν ασφαλή πρόσβαση στο νερό, 844 εκατομμύρια δεν έχουν ούτε καν βασική υπηρεσία πόσιμου νερού. Αυτό περιλαμβάνει 263 εκατομμύρια ανθρώπους που πρέπει να ταξιδέψουν πάνω από 30 λεπτά   συλλέγοντας νερό από πηγές εκτός του σπιτιού και 159 εκατομμύρια που εξακολουθούν να πίνουν νερό που δεν έχει υποστεί επεξεργασία από πηγές επιφανειακών υδάτων, όπως ρέματα ή λίμνες.

Από τα 4,5 δισεκατομμύρια άτομα που δεν έχουν επαρκή υγιεινή, 2,3 δισεκατομμύρια εξακολουθούν να μην έχουν βασικές υπηρεσίες αποχέτευσης.  

Σε χώρες που αντιμετωπίζουν συγκρούσεις ή αναταραχές, τα παιδιά έχουν 4 φορές λιγότερες πιθανότητες να χρησιμοποιούν βασικές υπηρεσίες ύδρευσης και 2 φορές λιγότερες πιθανότητες να χρησιμοποιούν βασικές υπηρεσίες αποχέτευσης από τα παιδιά σε άλλες χώρες.

Υπάρχουν μεγάλα κενά στην υπηρεσία μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών. Δύο στους τρεις ανθρώπους με άφθονη διαχείριση του πόσιμου νερού και τρεις στους πέντε ανθρώπους με ασφαλείς υπηρεσίες υγιεινής ζουν σε αστικές περιοχές. Από τα 161 εκατομμύρια άτομα που χρησιμοποιούν μη επεξεργασμένα επιφανειακά ύδατα (από λίμνες, ποτάμια ή κανάλια άρδευσης), 150 εκατομμύρια ζουν σε αγροτικές περιοχές.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας