Ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής και η αποφυγή επικίνδυνων συμπεριφορών μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο επιβίωσης ενός ανθρώπου μέχρι 7 χρόνια.

Ο Mikko Myrskylä, διευθυντής του Max Planck Institute for Demographic Research, στη Γερμανία, δήλωσε ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής, που δεν κοστίζει τίποτα, είναι αρκετός για να οδηγήσει τους ανθρώπους σε μακρά και υγιή ζωή.

Σημειώνει, ότι μετρίως υγιεινός τρόπος ζωής είναι αρκετός για τα οφέλη. Η αποφυγή της παχυσαρκίας, του καπνίσματος και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ δεν είναι μη ρεαλιστικός στόχος.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Health Affairs, και έγινε σε περισσότερους από 14.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ, μεταξύ 50 και 89 ετών, από το 1998 έως το 2012, ανακάλυψε ότι άνθρωποι που δεν κάπνισαν ποτέ και που δεν ήταν παχύσαρκοι ζούσαν 4-5 χρόνια περισσότερο από τον γενικό πληθυσμό.

Ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι η επέκταση του προσδόκιμου επιβίωσης δεν περιείχε αναπηρία και ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν αλκοόλ με μέτρο ζούσαν 7 χρόνια περισσότερο από το γενικό πληθυσμό-με το συνολικό προσδόκιμο επιβίωσης να ξεπερνά της Ιαπωνίας, που είναι γνωστός ως μακρύς.

Ο υγιεινός τρόπος ζωής φάνηκε να συνδέεται με ισχυρή αύξηση στα χρόνια που είναι κάποιος σε σωματική φόρμα.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι άντρες που δεν ήταν υπέρβαροι, που δεν κάπνισαν ποτέ και έπιναν με μέτρο, έζησαν 11 χρόνια περισσότερο κατά μέσον όρο από άντρες που κάπνιζαν, που ήταν υπέρβαροι και έπιναν υπερβολικά. Η διαφορά στις γυναίκες ήταν ακόμα μεγαλύτερη, στα 12 χρόνια.

Ο Myrskylä σημείωσε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν πόσο σημαντική είναι η πρόληψη. Όσοι αποφεύγουν επικίνδυνες για την υγεία συμπεριφορές μπορούν να πετύχουν μακριά και υγιή ζωή.

Πηγές:
Health Affairs.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]
Οι νικητές των Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς 2024
Long CoViD και δύσπνοια [μελέτη]