Έρευνα του University of Central Florida ανακάλυψε ότι γονιδιακή ποικιλομορφία που εκτιμάται ότι φέρει σχεδόν το 25% του πληθυσμού, αυξάνει τον κίνδυνο για κατάθλιψη.

Άνθρωποι  που φέρουν την ApoE4 έχουν 20% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κλινικά σημαντικά συμπτώματα κατάθλιψης στο μέλλον, σε σύγκριση με όσους δεν φέρουν την ποικιλομορφία, δήλωσε η ερευνήτρια Rosanna Scott.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία για την υγεία και την ευεξία 3.203 συμμετεχόντων καθώς μεγάλωναν, από τα 53 έως τα 71 χρόνια. Όσοι έφεραν την ApoE4 ανέφεραν περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης καθώς μεγάλωναν.

Η Scott θέλησε να μελετήσει την ApoE4 και τις πιθανές σχέσεις της με την κατάθλιψη, επειδή η συγκεκριμένη ποικιλομορφία του γονιδίου ApoE είναι επίσης γνωστό πως επηρεάζει τον τρόπο που ο οργανισμός αντιμετωπίζει τη χοληστερόλη.

Προηγούμενα στοιχεία ήταν μεικτά όσον αφορά την ApoE4 και τους κινδύνους για κατάθλιψη και έγιναν σε μικρές ομάδες, με νέους ως δείγμα ή με στοιχεία που δεν συλλέχτηκαν σε μεγάλο διάστημα.

Συμπερασματικά, κάποιος έχει στατιστικά υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης αν φέρει τη γονιδιακή ποικιλομορφία ApoE4, αλλά δεν είναι αναπόφευκτος, καθώς ο άνθρωπος μπορεί να έχει κάποιο έλεγχο στη βελτίωση της υγείας του.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο The Journal of Clinical Psychiatry.

 

Πηγές:
The Journal of Clinical Psychiatry.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις