Ο κίνδυνος για δεύτερο εγκεφαλικό ή μινι εγκεφαλικό επεισόδιο παραμένει σημαντικός για τουλάχιστον 5 χρόνια μετά το πρώτο, ανακάλυψε νέα έρευνα από τον Καναδά.

Η Jodi Edwards, έδειξε ότι ακόμα και στους επιζώντες που δεν είχαν επιπλοκές μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο, ο κίνδυνος δεν επέστρεψε στο φυσιολογικό.

Οι ασθενείς είχαν ακόμα 7 φορές υψηλότερο κίνδυνο να υποστούν δεύτερο εγκεφαλικό επεισόδιο ένα χρόνο αργότερα και ο κίνδυνος παρέμενε υψηλός έως 5 χρόνια.

Ενώ είναι αναγκαία η συνεχής περίθαλψη δεν δίνεται πάντα, σημείωσαν ειδικοί.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία 26.300 επιζώντων από εγκεφαλικό επεισόδιο ή μινι εγκεφαλικό που δεν είχαν επιπλοκές 90 ημέρες μετά το εξιτήριο. Οι ασθενείς αντιμετωπίστηκαν σε κέντρα αποκατάστασης, μεταξύ 2003 και 2013. Οι ερευνητές τους συνέκριναν με σχεδόν 264.000 ανθρώπους με ταιριαστή ηλικία, φύλο και περιοχή.

Ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο να υποστούν και δεύτερο ή καρδιακή προσβολή ήταν σημαντικά υψηλότερος, μακροχρόνια, σε σύγκριση με υγιείς ομάδες ελέγχου.

Το χρόνο μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο, περίπου το 10% των ασθενών πέθανε, είχε υποστεί άλλο εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή ή εισήχθη σε κέντρο αποκατάστασης.

Σε διάστημα 3 ετών, ο αριθμός αυξήθηκε σε σχεδόν ένα τέταρτο και στα 5 χρόνια σε σχεδόν 36%.

Ωστόσο, λόγω διαφορών μεταξύ συστημάτων υγείας Καναδά και ΗΠΑ τα ευρήματα θα πρέπει να επιβεβαιωθούν και στο αμερικανικό σύστημα υγείας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Canadian Medical Association Journal.

Πηγές:
Canadian Medical Association Journal.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;