Έφηβοι και ενήλικες με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας μπορεί ενδεχομένως να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης προβλήματος με αλκοόλ ή ουσίες αν λαμβάνουν φάρμακα για την αντιμετώπιση της πάθησης, έδειξε νέα έρευνα.

Ο Patrick Quinn, του Indiana University, δήλωσε ότι η έρευνα συμβάλλει σε αυξανόμενες ενδείξεις ότι φάρμακα για την πάθηση συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο για πολλά είδη επιβλαβούς συμπεριφοράς, όπως χρήση ουσιών.

Τα ευρήματα επίσης υπογραμμίζουν τη σημασία προσεκτικής διάγνωσης και συμμόρφωσης με την αγωγή.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία 3 εκατομμυρίων ανθρώπων με την πάθηση. Ο κίνδυνος χρήσης αλκοόλ ή ουσιών ήταν 35% χαμηλότερος στους άντρες και 31% χαμηλότερος στις γυναίκες που έλαβαν φάρμακα για τη διαταραχή έναντι όσων δεν έλαβαν.

Η έρευνα προσφέρει νέες ενδείξεις ότι η χρήση αυτών των φαρμάκων δεν συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων χρήσης ουσιών στους εφήβους ή στους ενήλικες.

Αυτή και άλλες πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι ο κίνδυνος τέτοιων προβλημάτων είναι χαμηλότερος κατά τη διάρκεια και μετά από περιόδους χρήσης τέτοιων φαρμάκων.

Οι ερευνητές υπέδειξαν ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν το αν κάποιος λαμβάνει ουσίες και αλκοόλ και η έρευνα δεν μπορεί να αποδείξει ότι φάρμακα για τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής -υπερκινητικότητας προκάλεσαν χαμηλότερα ποσοστά χρήσης ουσιών σε αυτούς τους ασθενείς, αν και φάνηκε σχέση.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Psychiatry.

Πηγές:
Journal of Psychiatry.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις