Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ υποδεικνύει ότι μπορεί ενδεχομένως να πρέπει να ξανασκεφτούμε την πεποίθηση ότι θα πρέπει πάντα να τελειώνουμε τον κύκλο συνταγογραφημένων αντιβιοτικών.

Το σκεπτικό ήταν ότι η πρόωρη λήξη λήψης της αντιβίωσης-όταν για παράδειγμα ο ασθενής αισθάνεται καλύτερα-μπορεί ενδεχομένως να μην αντιμετωπίζει επαρκώς τη λοίμωξη και να πυροδοτεί την αντίσταση στα αντιβιοτικά. Ωστόσο, μπορεί να μην είναι έτσι η κατάσταση, θεωρούν δέκα ειδικοί.

Σύμφωνα με ομάδα ερευνητών από τη Βρετανία, η χρήση αντιβιοτικών για μακρύτερο διάστημα από όσο είναι αναγκαίο, αυξάνει τον κίνδυνο αντίστασης και η μείωση της χρήσης των αντιβιοτικών είναι αναγκαία για την καταπολέμηση του ανησυχητικού προβλήματος.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μικρής διάρκειας λήψη αντιβιοτικών, για 3-5 ημέρες, δρα το ίδιο καλά με τη μακρύτερης διάρκειας, για την αντιμετώπιση πολλών ειδών λοίμωξης.

Ωστόσο το θέμα παραμένει αντιφατικό στην ιατρική κοινότητα. Πολλοί γιατροί λένε ότι είναι πολύ νωρίς να αλλάξουν τις οδηγίες για τα συνταγογραφημένα αντιβιοτικά στους ασθενείς τους.

Επι του παρόντος, αν ο γιατρός συνταγογραφεί αντιβιοτικά, είναι σημαντικό ο ασθενής να ακολουθεί τις οδηγίες του προσεκτικά.

Πηγές:
BMJ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ευλογιά: Ανάγκη για νέα εμβόλια και φάρμακα - Τι αναφέρεται σε αμερικανική έκθεση
Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας- ιδιαίτερα στις γυναίκες [μελέτη]
Εκτός λειτουργίας οι εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ την Κυριακή, λόγω αναβάθμισης του ΑΜΚΑ