Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι αποτελεσματικό ως βοήθεια στη διακοπή του καπνίσματος και συνδέεται με αύξηση στα ποσοστά διακοπής της συνήθειας.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ περιέλαβε 160.000 συμμετέχοντες σε σειρά μεγάλων ερευνών, από το 2010-2011 έως το 2014-2015, όταν η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου αυξήθηκε από περισσότερο του 1% στο 30% αντίστοιχα.

Ο καθηγητής Shu-Hong Zhu, του University of California, San Diego, υπολόγισε ποσοστά προσπάθειας διακοπής και διακοπής σε τακτικούς καπνιστές που χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικό τσιγάρο και σε όσους δεν χρησιμοποιούσαν.

Στη συνέχεια οι ερευνητές μέτρησαν τη διαφορά στα ποσοστά διακοπής μεταξύ των δυο χρονικών περιόδων και ανακάλυψαν σημαντική αύξηση στη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων από το 2010 έως το 2015 στις ΗΠΑ, που συνδέθηκε με μεγάλη αύξηση στις προσπάθειες διακοπής.

Η έρευνα έδειξε επίσης σημαντική αύξηση στα ποσοστά διακοπής του πληθυσμού, από 4.5 % στο 5.6 %. Η αύξηση είναι υψηλότερη από αυτή που ανακαλύφθηκε σε άλλα έτη ερευνών από το 2000.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι, αν και υπήρχε μεγάλη αύξηση του φόρου το 2009 και καμπάνια κατά του καπνίσματος,  οι 2 παράγοντες μόνο δεν μπορούσαν να ευθύνονται για την αύξηση  στις προσπάθειες διακοπής και στη διακοπή.

Η έρευνα δεν ασχολήθηκε με τη μακροχρόνια ασφάλεια των ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Πηγές:
BMJ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη