Νέα έρευνα ανακάλυψε ότι η άσκηση στην παιδική ηλικία και την εφηβεία μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας και καρκίνου.

Ερευνητές ισχυρίζονται ότι η άσκηση ενδεχομένως ανατρέπει μέρος της βλαβερής επίδρασης της διατροφής με πολλά λιπαρά, όπως η παχυσαρκία, ο καρκίνος και η καρδιακή νόσος.

Τα ευρήματα, που βασίστηκαν σε έρευνα σε ποντικούς, αποκάλυψαν ότι το οστό έχει την ικανότητα να διατηρεί μνήμη  της επίδρασής της καιρό μετά τον τερματισμό της άσκησης.

Η μνήμη των οστών στη συνέχεια συνεχίζει να αλλάζει τον τρόπο που ο οργανισμός μεταβολίζει διατροφή υψηλή σε λιπαρά.

Ο Justin O'Sullivan, του University of Auckland στη Νέα Ζηλανδία, δήλωσε ότι είναι αξιοσημείωτο που αυτές οι αλλαγές διαρκούσαν καιρό αφότου οι ποντικοί σταμάτησαν την επιπλέον άσκηση.

Πρόσθεσε ότι ο μυελός των οστών μετέφερε ανάμνηση της επίδρασης της άσκησης. Οι ποντικοί πάχυναν αλλά η επιπλέον άσκηση νωρίς στη ζωή τους τους ρύθμισε ώστε παρόλο που κέρδισαν βάρος δεν είχαν το ίδιο προφίλ αρνητικών επιδράσεων που είναι συνεχές σε διατροφή με  πολλά λιπαρά.

Επιπλέον, η έρευνα τόνισε ότι η παιδική ηλικία και η εφηβεία είναι περίοδοι γρήγορης οστικής ανάπτυξης και η άσκηση μπορεί ενδεχομένως να εξασφαλίσει υγιή ενήλικο ζωή.

Ο Elwyn Firth, εξήγησε ότι αν κάποιος φτάσει στην επιθυμητή οστική μάζα νωρίς, είναι λιγότερο πιθανό να υποστεί κατάγματα ή άλλα προβλήματα που συνδέονται με τα οστά ως ενήλικας.

Οι ερευνητές συνέκριναν την υγεία των οστών και το μεταβολισμό ποντικών σε διάφορες συνθήκες διατροφής και άσκησης, εστιάζοντας σε μόρια διαβιβαστές που σηματοδοτούν τη δραστηριότητα των γονιδίων στο μυελό των οστών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σε ποντικούς με διατροφή που περιείχε πολλά λιπαρά και ασκούνταν, η επιπλέον σωματική δραστηριότητα νωρίς προκάλεσε την απενεργοποίηση γονιδίων που προκαλούν φλεγμονή.

Επιπλέον, η άσκηση φάνηκε επίσης να αλλάζει τον τρόπο που τα οστά των ποντικών μεταβολίζουν την ενέργεια από την τροφή, αλλάζοντας τις οδούς ενέργειας που διαταράσσουν την αντίσταση του οργανισμού στη διατροφή με πολλές θερμίδες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Physiology.

Πηγές:
Frontiers in Physiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σύνοδος κορυφής G7: Προετοιμασία για μελλοντικές πανδημίες
Επικίνδυνη σχέση CoViD με λιπώδη νόσο του ήπατος μεταβολικής αιτιολογίας [ελληνική μελέτη]
Γερμανία: Σύσταση για εξαίρεση από την τιμωρία που αφορά πρόωρη διακοπή εγκυμοσύνης