Τα περιστατικά τύφλωσης αναμένεται να τριπλασιαστούν παγκοσμίως εντός των επόμενων 40 ετών, προειδοποιούν ερευνητές.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet Global Health, εκτιμάται ότι τα 36 εκατομμύρια περιστατικά τύφλωσης του 2015 θα αυξηθούν σε 115 εκατομμύρια έως το 2050, αν δεν αυξηθούν τα κονδύλια αντιμετώπισης.

Ο ερευνητής Rupert Bourne, δήλωσε ότι τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη αύξησης των προσπαθειών άμβλυνσης της βλάβης σε όλα τα επίπεδα.

Πίσω από την αναμενόμενή αύξηση των ποσοστών βρίσκεται ο αυξανόμενος πληθυσμός, που γερνά.

Η αναλογία ανθρώπων με τύφλωση και βλάβη στους οφθαλμούς μειώνεται σταθερά, αλλά επειδή ο πληθυσμός αυξάνει και οι άνθρωποι ζουν περισσότερο ο αριθμός όσων επηρεάζονται από την τύφλωση μεγαλώνει σημαντικά.

Οι ερευνητές έκαναν συστηματική επισκόπηση και μετα-ανάλυση σε στοιχεία για τα οφθαλμικά προβλήματα και την τύφλωση σε 188 χώρες και χρησιμοποίησαν ιεραρχικά μοντέλα για να υπολογίσουν την εμφάνιση ανα ηλικία, χώρα και φύλο.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι περισσότερα από 200 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μέτρια έως σοβαρή οφθαλμική βλάβη, με τον αριθμό να αναμένεται να αυξηθεί σε περισσότερα από 550 εκατομμύρια μέχρι το 2050.

Η έρευνα καλεί σε αυξημένη επένδυση σε μεθόδους όπως η εγχείρηση καταρράκτη και σε βελτιωμένη πρόσβαση σε γυαλιά διόρθωσης της όρασης.

Οι περιοχές που επηρεάστηκαν περισσότερο από οφθαλμικές βλάβες ήταν η νοτιοανατολική Ασία και η υποσαχάρια Αφρική.

 

Πηγές:
Lancet Global Health,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα