Γίνεται, άραγε, στα αλήθεια να μπορούμε να μείνουμε φίλοι με τους πρώην μας; Μια νέα μελέτη δείχνει ότι περίπου 60% των ζευγαριών που χωρίζουν προσπαθούν να παραμείνουν φίλοι, αλλά τα αποτελέσματα είναι συνήθως περίεργα. Σύμφωνα με την μελέτη, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της American Psychological Association, αυτό που θα καθορίσει τη συνέχεια της σχέσης μετά τον χωρισμό είναι η αιτία που θέλουν τα άτομα να παραμείνουν φίλοι.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κάνσας μοίρασαν ερωτηματολόγια σε άτομα, μέσα από δύο πειράματα. Στο πρώτο πείραμα συμμετείχαν 170 γυναίκες και 110 άνδρες, και στο δεύτερο 300 γυναίκες και 250 άνδρες. Ο σκοπός των ερωτηματολογίων ήταν να καταλήξουν σε κάποιο συμπέρασμα για το αν είναι εφικτή η φιλία μετά τον χωρισμό.

Αυτό που ανακάλυψαν ήταν πως υπάρχουν τέσσερις λόγοι που οι άνθρωποι προσπαθούν να παραμείνουν φίλοι μετά τον χωρισμό:

*Η ασφάλεια, ειδικά σε συναισθηματικά θέματα

*Πρακτικοί λόγοι, όπως οικονομικά ή παιδιά

*Για να διατηρήσουν το κλίμα πολιτισμένο…

*…και επειδή υπάρχουν ακόμα ρομαντικά αισθήματα.

Οι ερευνητές κατέληξαν πως αυτοί οι τέσσερις λόγοι μπορούν να καθορίσουν το αποτέλεσμα, την διάρκεια και το πόσο καλά θα πάει η φιλία. Τα πρώην ζευγάρια που παρέμειναν φίλοι για λόγους μη συναισθηματικούς, όπως λόγω οικονομικών ή απλά για να διατηρήσουν ένα ψύχραιμο και πολιτισμένο προφίλ είχαν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να παραμείνουν φίλοι για αρκετό καιρό…

Εσείς έχετε προσπαθήσει ποτέ να παραμείνετε φίλοι με κάποιον/α πρώην σας;

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας