Παχύσαρκοι ασθενείς που υποβάλλονται σε εγχείρηση καρδιάς περνούν περισσότερο χρόνο στη ΜΕΘ και χρειάζονται περισσότερο χρόνο να αναρρώσουν σε σύγκριση με όσους δεν είναι παχύσαρκοι, αναφέρει νέα καναδική έρευνα.

Ερευνητές εξέτασαν στοιχεία σχεδόν 5.400 ασθενών που υποβλήθηκαν σε εγχείρηση καρδιάς στο New Brunswick Heart Center μεταξύ Ιανουαρίου 2006 και Δεκεμβρίου 2013. Από αυτούς 36 % ήταν παχύσαρκοι.

Μετά την εγχείρηση καρδιάς, οι παχύσαρκοι ασθενείς είχαν τετραπλάσιες πιθανότητες να χρειαστούν επιπλέον χρόνο στη ΜΕΘ, τριπλάσιες πιθανότητες να χρειαστούν περισσότερο χρόνο σε μηχανική υποστήριξη και τριπλάσιες πιθανότητες επανεισαγωγής στη ΜΕΘ.

Οι παχύσαρκοι ασθενείς, επίσης είχαν μακρύτερη παραμονή στο νοσοκομείο και ήταν πιο πιθανό να χρειάζονται περίθαλψη στο σπίτι μετά το εξιτήριο.

Όλα συντείνουν σε περισσότερο εντατική και κοστοβόρο εργασία για αυτούς τους ασθενείς, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ο ερευνητής Dr. Brandon Rosvall δήλωσε ότι στην έρευνα φάνηκε ότι καθώς οι ασθενείς γίνονταν περισσότερο παχύσαρκοι αυξάνονταν και οι νοσοκομειακές πηγές που απαιτούνταν για την περίθαλψή τους μετά την εγχείρηση στην καρδιά.

Ο Rosvall, του Dalhousie Medicine New Brunswick, δήλωσε ότι οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η παχυσαρκία ενδεχομένως μπορεί να εμποδίσει την ανάρρωση από εγχείρηση καρδιάς.

Χρειάζονται περισσότερες συζητήσεις σε βάθος όσον αφορά τους κινδύνους σχετικά με την εγχείρηση και οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν την πραγματική επίπτωση της παχυσαρκίας. Μιλώντας με τους γιατρούς, οι ασθενείς μπορούν να μάθουν πώς να πέτυχουν και να διατηρήσου υγιές σωματικό βάρος, δήλωσε ο Rosvall.

Πρόσθεσε, ότι γίνεται έρευνα σε βιοδείκτες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους γιατρούς να προβλέψουν την πορεία των παχύσαρκων ασθενών μετά από εγχείρηση καρδιάς.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του The Annals of Thoracic Surgery.

Πηγές:
The Annals of Thoracic Surgery.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο