Ερευνητές του Drexel University ανακάλυψαν ότι οι καπνιστές είναι 20% πιο πιθανό να διακόψουν το κάπνισμα όταν η τιμή των τσιγάρων αυξάνεται κατά ένα δολάριο.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Εpidemiology ανέλυσε το πώς οι τιμές των τσιγάρων επηρεάζουν τους καπνιστές.

Η Stephanie Mayne, δήλωσε ότι ηλικιωμένοι καπνίζουν για πολύ καιρό και τείνουν να έχουν χαμηλότερα ποσοστά διακοπής σε σύγκριση με τους νεότερους, υποδεικνύοντας βαθιά ριζωμένη συμπεριφορά που είναι δύσκολο να αλλάξει.

Πρόσθεσε ότι το εύρημα υποδεικνύει ότι οι φόροι στον καπνό μπορεί ενδεχομένως να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί για την αλλαγή της συμπεριφοράς.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος καπνιστές 44 έως 84 ετών, από 6 περιοχές των ΗΠΑ. Τα στοιχεία ήταν από το διάστημα 2002 έως 2012.

Οι ερευνητές, εκτός του ότι ανακάλυψαν ότι οι καπνιστές ήταν κατά 20% πιο πιθανό να διακόψουν το κάπνισμα αν η τιμή του πακέτου αυξανόταν κατά ένα δολάριο παρατήρησαν και ότι υπήρχε 3% μείωση στον κίνδυνο καπνίσματος.

Όταν τα στοιχεία περιέλαβαν μόνο όσους κάπνιζαν πολύ, υπήρχε 7% μείωση του κινδύνου καπνίσματος και όταν οι τιμές αυξήθηκαν υπήρχε 35% μείωση στο μέσο αριθμό τσιγάρων που κάπνιζαν την ημέρα σε σύγκριση με μείωση 19% στον πληθυσμό που κάπνιζε. Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι σε μεγαλύτερης ηλικίες σε όσους ήταν άνω των 44 ετών η αύξηση της τιμής είχε παρόμοια επίδραση ή πιθανόν ισχυρότερη με αυτή σε πιο νέο πληθυσμό.

Η έρευνα υποδεικνύει ότι η αύξηση των τιμών των τσιγάρων ενδεχομένως είναι καλύτερη στρατηγική για την ενθάρρυνση της διακοπής του καπνίσματος σε όλες τις ηλικίες.

 

Πηγές:
Εpidemiology

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπουργείο Υγείας: Ποιες ιατρικές ειδικότητες χορηγούν υαλουρονικό οξύ και botox [εγκύκλιος]
Γιατί ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη παράγοντες του υπουργείου Υγείας
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού