Παρά το ότι πολλές μέλλουσες μητέρες γνωρίζουν τους κινδύνους της κατανάλωσης αλκοόλ στην εγκυμοσύνη, συνεχίζουν να παραβλέπουν τις αρνητικές συνέπειες.

Πολλές προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι το αλκοόλ στην εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει την υγεία όχι μόνο της μητέρας αλλά και να έχει βλάβη διαρκείας στην υγεία του μωρού.

Ωστόσο, νέα έρευνα έδειξε περαιτέρω αυτό το γεγονός και προειδοποιεί τις μέλλουσες μητέρες ότι το αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη και μετά τον τοκετό μπορεί να αποβεί μοιραίο. Η έρευνα αναφέρει ότι νεότερες μητέρες έχουν μεγαλύτερη τάση προς το αλκοόλ.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι άνθρωποι τείνουν να προσαρμόζουν συμπεριφορές κατά τη διάρκεια της ζωής τους καθώς υιοθετούν νέους ρόλους, όπως το να παντρευτούν ή να γίνουν γονείς, που δεν είναι συμβατές με τις προηγούμενες.

Η μετάβαση στη γονεϊκή ζωή φαίνεται να είναι ιδιαίτερα σχετική για τις γυναίκες, οδηγώντας σε μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ. Η νέα έρευνα είναι η πρώτη που εστιάζει στην ηλικία της μετάβασης στο γονεϊκό ρόλο ως προάγγελο επικίνδυνης κατανάλωσης αλκοόλ, σε διάστημα 17 ετών.

Οι ερευνητές επέλεξαν 456 εγκύους ηλικίας 13 έως 42 ετών.

Οι γυναίκες ρωτήθηκαν για τη χρήση αλκοόλ στην εγκυμοσύνη, στον τοκετό και στα 10,14 και 16 χρόνια μετά από αυτόν.

Η πλειοψηφία των μητέρων (66%) είχε χαμηλού κινδύνου πορεία χρήσης αλκοόλ στα 17 χρόνια.

Ωστόσο, η ηλικία της μητέρας στον πρώτο τοκετό προέβλεπε μια ομάδα υψηλού κινδύνου. Νεότερες μητέρες ήταν πιο πιθανό να πίνουν στην αρχή της εγκυμοσύνης, κάτι που συνεχίστηκε για 6-14 χρόνια μετά τον τοκετό.

Οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι αυτά τα αποτελέσματα μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς να στοχεύσουν μητέρες που είναι πιθανό να υπερβούν τις εθνικές οδηγίες, καλώντας σε αποχή κατά την εγκυμοσύνη και σε όχι περισσότερα από 7 ποτά την εβδομάδα μετά τον τοκετό.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal Alcoholism: Clinical and Experimental Research.

Πηγές:
Journal Alcoholism: Clinical and Experimental Research.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management