Η υιοθέτηση διατροφής χαμηλής σε λιπαρά και με πολλούς υδατάνθρακες ενδεχομένως μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με έρευνα, που έρχεται σε αντίθεση με τις διατροφικές συμβουλές που γνωρίζουμε εδώ και δεκαετίες.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό The Lancet μπορεί ενδεχομένως να εξηγήσουν γιατί ορισμένοι πληθυσμοί, όπως στη νότια Ασία, που δεν καταναλώνουν πολλά λιπαρά αλλά τρώνε πολλούς υδατάνθρακες, έχουν υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας.

Η έρευνα, σε περισσότερους από135.000 ανθρώπους στις 5 ηπείρους, ανακάλυψε ότι η διατροφή που περιλαμβάνει μέτρια πρόσληψη λιπαρών, φρούτων και λαχανικών και αποφεύγει τους πολλούς υδατάνθρακες συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Ο χαμηλότερος κίνδυνος θανάτου φάνηκε σε ανθρώπους που κατανάλωναν 3-4 μερίδες φρούτων. λαχανικών και οσπρίων την ημέρα.

Οι ερευνητές του McMaster University και του Hamilton Health Sciences. στον Καναδά. ρώτησαν ανθρώπους για τη διατροφή τους και τους παρακολούθησαν για 7,5 χρόνια.

Η έρευνα σε διατροφικά λιπαρά ανακάλυψε ότι δεν συνδέονταν με σημαντική καρδιαγγειακή νόσο, ενώ η υψηλότερη κατανάλωση λιπαρών συνδεόταν με χαμηλότερη θνησιμότητα.

Αυτό αφορούσε όλα τα κύρια είδη λιπαρών, με τα κορεσμένα λιπαρά να συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τα ολικά λιπαρά και τα διαφορετικά είδη τους δεν συνδέονταν με κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή θανάτου λόγω καρδιαγγειακής νόσου, σημείωσαν οι ερευνητές.

Αν και τα ευρήματα μπορεί να προκαλέσουν έκπληξη σε ορισμένους, ευθυγραμμίζονται με αυτά αρκετών ερευνών παρατήρησης και τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών, που πραγματοποιήθηκαν σε δυτικές χώρες τα τελευταία 20 χρόνια, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η ερευνήτρια Mahshid Dehghan, δήλωσε ότι μείωση στην πρόσληψη λιπαρών, αυτόματα οδήγησε σε αύξηση της κατανάλωσης υδατανθράκων και τα ευρήματα μπορεί ενδεχομένως να εξηγούν γιατί ορισμένοι πληθυσμοί όπως στη νότια Ασία, που δεν καταναλώνουν πολλά λιπαρά αλλά καταναλώνουν πολλούς υδατάνθρακες, έχουν υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας.

Πηγές:
The Lancet.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΚΑΒ: Ολοκληρώθηκε η πλήρους ανάπτυξης άσκηση πεδίου στην Κρήτη
Πώς θα διατηρήσω τα κιλά μου μετά τη δίαιτα
Πέθανε ο πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου - ΕΔΕ στο νοσοκομείο "Αττικόν"