Νέα βρετανική έρευνα υποδεικνύει ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων δεν βγάζουν βόλτα τα κατοικίδιά τους μόνο για λόγους άσκησης.

Φαίνεται πως τους αρέσει η βόλτα, γιατί τους κάνει ευτυχισμένους.

Η Carri Westgarth, του University of Liverpool, δήλωσε ότι είναι σαφές από τα ευρήματα ότι η βόλτα του σκύλου χρησιμοποιείται για να καλυφθούν οι συναισθηματικές ανάγκες του ιδιοκτήτη, καθώς και οι ανάγκες του σκύλου.

Οι ερευνητές πήραν συνέντευξη από 26 ιδιοκτήτες σκύλων για τις βόλτες και εξέτασαν γραπτά σχόλια για την εμπειρία τους. Ανακάλυψαν ότι ενώ στους ιδιοκτήτες συχνά αρέσει να λένε ότι οι βόλτες είναι για να βοηθηθούν οι σκύλοι, και οι άνθρωποι ωφελούνται όσον αφορά την ευτυχία, αλλά μόνο όσο σκέφτονται ότι ο σκύλος περνά καλά.

Αν ο σκύλος συμπεριφέρεται ως ‘’τεμπέλης’’ ή ηλικιωμένος, ο ιδιοκτήτης του ενδεχομένως είναι λιγότερο πιθανό να τον βγάζει βόλτα.

Επίσης, άλλα οφέλη του βαδίσματος, όπως η άσκηση και η συνάντηση με άλλους ιδιοκτήτες σκύλων δεν φάνηκε να είναι τόσο μεγάλος παράγοντας όσον αφορά τους λόγους παρακίνησης.

Η Westgarth δήλωσε ότι οι παράγοντες που παρακινούν κάποιον να βγάλει βόλτα τον σκύλο του είναι πολύ πολύπλοκοι, αλλά ξέρουμε πως μπορούν να προωθήσουν ισχυρά την ανθρώπινη συμπεριφορά υγείας. Είναι ζωτικής σημασίας να κατανοήσουμε γιατί οι ιδιοκτήτες βγάζουν βόλτα τους σκύλους τους αν πρόκειται να τους παρακινήσουμε να τους βγάζουν βόλτα περισσότερο. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι ο ιδιοκτήτης ενός σκύλου που περπατά ζωηρά για 30 λεπτά την ημέρα θα κάνει περισσότερη από τη συνιστώμενη ελάχιστη ποσότητα άσκησης κάθε εβδομάδα.

Πιθανά σημεία για μελλοντικές παρεμβάσεις για την αύξηση της βόλτας των σκύλων είναι η προώθηση του πώς μπορεί να αυξήσει την ευτυχία και των δυο μερών.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο International Journal of Environmental Research and Public Health.

 

Πηγές:
International Journal of Environmental Research and Public Health.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο