Υψηλά επίπεδα αλατιού μπορεί ενδεχομένως να αυξήσουν τον κίνδυνο ενός ενήλικα να εμφανίσει διαβήτη, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η νέα έρευνα περιέλαβε στοιχεία από 1.000 ανθρώπους στη Σουηδία.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι η πρόσληψη αλατιού συνδεόταν με 65% κατά μέσον όρο αύξηση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, για κάθε επιπλέον 2,5 γραμμάρια αλατιού την ημέρα.

Άνθρωποι με την υψηλότερη πρόσληψη αλατιού είχαν 72% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2, σε σχέση με όσους είχαν τη χαμηλότερη πρόσληψη.

Η έρευνα με επικεφαλής την Bahareh Rasouli του Karolinska Institute, παρουσιάστηκε στο συνέδριο European Association for the Study of Diabetes, στη Λισαβόνα.

Η νέα έρευνα δεν εστίασε στο πώς το αλάτι θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη. Ωστόσο οι ερευνητές υπέδειξαν ότι αυξάνοντας την πρόληψη μπορεί ενδεχομένως να πυροδοτηθεί η αντίσταση στην ινσουλίνη ή ότι η πρόσληψη αλατιού συνδεόταν με υψηλότερο βάρος.

Η έρευνα ανακάλυψε σχέση και δεν απέδειξε ότι είναι αιτιατή.

Η υψηλή κατανάλωση αλατιού επίσης συνδεόταν με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο λανθάνοντος αυτόνομου διαβήτη.

Τα ευρήματα ενδεχομένως μπορεί να αποδειχτούν σημαντικά στις προσπάθειες πρόληψης του διαβήτη στους ενήλικες.

 

Πηγές: European Association for the Study of Diabetes