Η καφεΐνη στον καφέ, το τσάι και σε άλλες τροφές και αναψυκτικά, ενδεχομένως μπορεί να ωφελεί  γυναίκες με διαβήτη, σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο European Association for the Study of Diabetes στη Λισαβόνα. Η καφεΐνη που ισοδυναμεί με ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα μείωσε τον κίνδυνο θνησιμότητας σε γυναίκες που μελετήθηκαν, περισσότερο από 50%.

Ερευνητές του University of Porto, εξέτασαν στοιχεία έρευνας που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1999 και 2010. Αξιολόγησαν τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης καφεΐνης και κινδύνου θνησιμότητας σε 1.484 άντρες και 1.568 γυναίκες με διαβήτη.

Σε διάρκεια 11 ετών, γυναίκες των οπαίων η καθημερινή πρόσληψη καφεΐνης ήταν μέχρι 100 mg είχαν 51 % χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου, όσες προσλάμβαναν 100 έως 200 mg είχαν 57% χαμηλότερο κίνδυνο και όσες λάμβαναν περισσότερα από 200 mg είχαν 66% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σε σχέση με γυναίκες με διαβήτη που δεν κατανάλωναν καφεΐνη.

Επιπλέον, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι γυναίκες με τη μεγαλύτερη πρόσληψη καφεΐνης από το τσάι είχαν 80% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο σε σύγκριση με γυναίκες που δεν έπιναν τσάι με καφεΐνη.

 

Πηγές:
European Association for the Study of Diabetes

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα