Νέα έρευνα έδειξε ότι έφηβοι που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο ενδεχομένως έχουν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης εθισμού στο κάπνισμα.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι μαθητές που δοκίμασαν ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο έχουν 2,16 φορές περισσότερες πιθανότητες να γίνουν ευάλωτοι στο κάπνισμα τσιγάρων.

Ο Bruce Baskerville, ερευνητής στο University of Waterloo του Οντάριο, δήλωσε ότι από τότε που το ηλεκτρονικό τσιγάρο κυκλοφόρησε στην αγορά υπάρχει συζήτηση σχετικά με το αν η χρήση του θα μπορούσε να οδηγήσει στο κάπνισμα τσιγάρων. Η απάντηση για τους εφήβους είναι θετική.

Ο Baskerville πρόσθεσε ότι ενώ προκαταρκτικές ενδείξεις υποδεικνύουν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο περιέχει λιγότερα τοξικά χημικά σε σχέση με τα παραδοσιακά τσιγάρα, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι πιθανή αύξηση της βλαβερής χρήσης τσιγάρων μπορεί ενδεχομένως να ακολουθήσει, καθώς η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου συνεχίζει να αυξάνεται στους εφήβους.

Ο Baskerville δήλωσε ότι η έρευνα στηρίζει τον περιορισμό της πρόσβασης των εφήβων στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, οι οποίοι φάνηκε πως έχουν υψηλότερο κίνδυνο έναρξης του καπνίσματος.

Ωστόσο χρειάζεται περισσότερη έρευνα σε επιπλέον παράγοντες που συμβάλλουν, όπως και μακροπρόθεσμα στοιχεία για την αξιολόγηση της πολύπλοκης σχέσης μεταξύ χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου και καπνίσματος τσιγάρων στην εφηβεία.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Preventive Medicine.

 

Πηγές:
Preventive Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις