Την εκτίμηση πως ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού, που θεσμοθετείται με τις Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) θα βελτιώσει την περίθαλψη, εκφράζουν δύο στους τρεις αναγνώστες του Iatronet.

Δύο στους τρεις συμμετέχοντες σε σχετική δημοσκόπηση απάντησαν πως η κατάσταση θα βελτιωθεί σίγουρα ή μάλλον θα βελτιωθεί.

Επιφυλακτικοί έως αρνητικοί εμφανίζονται ένας στους πέντε, το 7% εκφράζει τη βεβαιότητα πως δεν θα υπάρξει βελτίωση, ενώ το 7% δηλώνουν άγνοια.

Ο νόμος για τη λειτουργία των ΤΟΜΥ έχει ήδη δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ενώ το υπουργείο Υγείας έχει προκηρύξει και τις 2.868 θέσεις γιατρών και λοιπού προσωπικού που θα απαιτηθούν για τη στελέχωσή τους.

Οι 239 δομές θα παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας (προαγωγή, πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία) και στόχος είναι να κατανεμηθούν σε κάθε περιοχή με πληθυσμό από 10.000 έως 12.000 κατοίκους.

Ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ) έχει εκφράσει την εκτίμηση πως οι γιατροί θα προτιμήσουν να φύγουν στο εξωτερικό από το να δεχτούν να εργαστούν στις ΤΟΜΥ για τις χαμηλές αποδοχές που προβλέπονται.

Αντίθετα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκτιμά πως – σε περιόδους κρίσης – ο μισθός των 1.600 ευρώ που παρέχεται στους γιατρούς είναι ικανοποιητικός.

Θα βελτιώσει την κατάσταση ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού;

 

Σίγουρα ναι   43%

Μάλλον ναι    22%

Δε νομίζω      13%

Σίγουρα όχι      7%

Θα την επιδεινώσει  7%

Δεν γνωρίζω     7%

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σωματείο εργαζομένων ΕΟΔΥ: Να μη γίνουν απολύσεις εργαζομένων με "μπλοκάκι"
Με μετακίνηση ορθοπαιδικού επιχειρείται να καλυφθούν οι ανάγκες του νοσοκομείου Σπάρτης
Οι υγειονομικοί συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία της Τετάρτης